Tim s IRB-a

Znanstvenici s Ruđera došli do važnih novih spoznaja o umnažanju tumorskih stanica inficiranih HPV-om

Hina

Foto IRB

Foto IRBZAGREB Tim molekularnih medicinara i biologa s Instituta Ruđer Bošković (IRB), u suradnji s kolegama s Međunarodnog centra za genetički inženjering i biotehnologiju u Trstu, dokazao je da protein iz virusa HPV-a (onkoprotein E6) koristi do sada nepoznati mehanizam za interakciju s tumorskim supresorima, te tako utječe na brže umnažanje tumorskih stanica.


S IRB-a u petak su priopćili kako su ti rezultati važni jer dodatno pojašnjavaju mehanizme HPV-om uzrokovane kancerogeneze, a doprinijet će i u istraživanjima novih terapija za liječenje karcinoma koji su uzrokovani infekcijama HPV-om. Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom američkom časopisu Journal of Virology (ASM), koji se bavi raznim temama iz područja virologije.


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, infekcija HPV-om je odgovorna za 99 posto slučajeva raka vrata maternice, uzrokuje 70 posto drugih anogenitalnih karcinoma i 30 do 50 posto karcinoma glave i vrata. Stoga su istraživanja HPV-a u fokusu znanstvenika diljem svijeta.
U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća dokazano je kako dugotrajna infekcija ovim virusom kod žena može dovesti do razvoja raka vrata maternice. Za maligna svojstva HPV‐a odgovorni su njihovi onkoproteini E6 i E7. Normalna funkcija virusnih onkoproteina E6 i E7 jest da omoguće trajno stanično dijeljenje, kako bi se virus mogao replicirati i proizvesti nove virione.


Poslijedoktorand u Laboratoriju za molekularnu virologiju i bakteriologiju IRB-a i prvi autor na radu Nathaniel Edward Bennett Saidu istaknuo je kako su u tom radu dokazali da protein E6 HPV-a regulira umnožavanje tumorskih stanica kroz interakcije s tumor – supresorskim proteinom NHERF-2 te njegovom razgradnjom manipulira s ispoljavanjem tumor – supresorskog proteina p27.


Na taj način, objasnio je, utječe i na ubrzanje umnožavanja tumorskih stanica. Bennett Saidu ističe i da je u ovom radu tim znanstvenika iznio prvi dokaz da i tumorski protein E6 indirektno utječe na regulaciju proteina p27.Također, navodi, ovi su rezultati važni jer dodatno pojašnjavaju mehanizme HPV-om uzrokovane kancerogeneze te kancerogeneze općenito. Takve spoznaje su vrlo bitne u istraživanjima potencijalnih terapija za liječenja malignosti uzrokovanih HPV-om, jer trenutna cjepiva imaju isključivo preventivno djelovanje i ne pomažu kada je bolest već nastupila. Osim klasičnih metoda i terapija kod HPV-om uzrokovane kancerogeneze trenutno ne postoje druge metode liječenja.


Dopisni autor na radu Vjekoslav Tomaić istaknuo je kako se spoznaje iz njihova rada mogu koristiti i za pronalaženje novih biomarkera koji bi predvidjeli razvoj bolesti na netipičnim mjestima koje inficira HPV, primjerice, područje glave i vrata.


Dodao je i kako se spoznaje koje su stekli radeći na tom istraživanju HPV-a mogu primijeniti i u istraživanjima drugih virusa koji uzrokuju tumore jer postoji vjerojatnost da do manipulacije ovog mehanizma dolazi i kod drugih virusa povezanih s karcinomima.