Pet perspektiva

Ciklus znanstvenih skupova “COVID-19 Poruke” na Sveučilištu u Rijeci

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Na svakom od skupova sudjelovat će eminentni znanstvni stručnjaci s europskih i svjetskih sveučilištaSveučilište u Rijeci i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci organiziraju Interdisciplinarni znanstveni skup COVID – 19 PORUKE (COVID – 19 MESSAGES).


Znanstvena konferencija organizirana je i programski osmišljena kao ciklus od pet perspektiva, odnosno jednodnevnih znanstvenih skupova koji će se održati u razdoblju od rujna do studenog na Kampusu Sveučilišta u Rijeci.


Na svakom od skupova sudjelovat će eminentni znanstvni stručnjaci s europskih i svjetskih sveučilišta, koji će iz svoje perspektive govoriti o istraživanjima i rješenjima za za svjetsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.


Prvi od pet
Prvi od pet znanstvenih skupova nazvan je Advancement in Virology Research – an Opportunity to Improve International Impact of the University of Rijeka i održat će se 24. rujna na Građevinskom fakultetu u Rijeci.


Gost predavač bit će prof. dr. sc. Ivan Đikić, Goethe University Frankfurt and Max Planck Institute for Biophysics, član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci. Tema skupa su dostignuća u epdiemiologiji te doprinos znanstvenika Sveučilišta u Rijeci boljem razumijevanju globalne pandemije.


Znanstveni skup održat će se uz ograničen broj sudionika na lokaciji, sukladno aktualnim preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a cjelodnevni skup bit će moguće pratiti i online. Pozivamo Vas da popratite konferenciju, a sve izjave medijima sudionici će davati prije početka prvog jednodnnevnog skupa 24. rujna u 9.15 sati (u holu Građevinskog fakulteta).


Više informacija o COVID – 19 PORUKE (COVID – 19 MESSAGES) dostupno je na službenim stranicama događanja: covid-19 poruke


Koje poruke žele prenijeti?


Interdisciplinarnim znanstvenim skupom organizatori žele prenijeti COVID-19 PORUKE:


Znanstvena zajednica, zajedeno s drugim društvenim dionicima, fokusirana je na traženje rješenja za svjetsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa COVID-19. Istraživanja su primarno fokusirana na biomedicinu, zdravstvo i prirodne znanosti gdje se pokušava ne samo razumjeti narav virusa, iznaći cjepiva i lijekove već i propitati značaj i buduću ulogu javno-zdravstvenog sektora u prevenciji i zaštiti građana.


Ništa manje nisu mobilizirani ni istraživači u drugim područjima znanosti. Stručnjaci u društvenim i humanističkim znanostima istražuju pojave i društvene posljedice šoka koji je svijet doživio, poglavito u području obrazovanja koje je doživjelo tehnološku transformaciju bez presedana u povijesti.


Stručnjaci u područjima pravnih, ekonomskih, politoloških i socioloških istraživanja te humanistike intenzivno promišljaju prijetnje, izazove i prilike vezane uz uspostavu novog svjetskog poretka. Stručnjacima u tehničkim znanostima kriza je otvorila iznimno važna pitanja daljnjeg razvoja i uloge informacijsko-komunikacijskih tehnologija, umjetne inteligencije, kibernetske sigurnosti, a istraživanja u energetici i održivom razvoju dobivaju nove dimenzije i zasluženu pozornost.


Krizna komunikacija u svijetu društvenih mreža i povjerenje u stručnjake, institucije i lidere nameće se kao tema svih tema. Čini se da sveobuhvatni društveni potres koji je pogodio svijet traži i nova i sveobuhvatna istraživanja koja nadilaze strogo disciplinarne skupine i zahtijevaju, urgentnije nego ikada prije, multi-disciplinaran ili inter-disciplinaran istraživački pristup i intenzivnu svjetsku kolaboraciju.


Suočeni s dilemom


Štoviše, nalazimo se u društvenim trenutku u kojem treba iznova propitati i znanost samu, važnost i doseg znanstvenih istraživanja za unaprjeđenje svih segmenata društva i kvalitete života građana svijeta.


Suočeni smo s dilemom hoće li ova kriza biti prolazna nakon čega ćemo se vratiti ‘normalnom’ životu ili će izazvati ireverzibilne promjene u načinu života kroz ‘novo normalno’. Znanstvenici Sveučilišta u Rijeci dijele želju svih odgovornih i progresivnih znanstvenika i građana da doprinesemo promišljanju jednog novog i uistinu vrlog svijeta, kojeg imamo priliku izgraditi.


Znanstvena konferencija COVID-19 UNIRI MESSAGES organizirana je i programski osmišljena od strane Sveučilišta u Rijeci i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci.


Konferencija je zamišljena kao ciklus od pet jednodnevnih znanstvenih skupova koji će se održati u periodu od rujna do studenog 2020. godine. Prva četiri znanstvena skupa bit će posvećena znanstvenim istraživanjima iz četiri različita područja – biomedicina, obrazovanje, tehnologija te društvene i humanističke znanosti, dok će peta biti posvećena studentskoj perspektivi na posljedice pandemije.


Posljednji, peti skup zamišljen je kao prostor na kojem će se sa studentima podijeliti dileme i razmišljanja o budućnosti visokog obrazovanja i društva u cjelini. Prije održavanja svakog skupa bit će publicirana knjiga sažetaka.


Konačno, nakon završetka ciklusa producirat ćemo dokument pod nazivom COVID-19 UNIRI MESSAGES koji će sadržavati zaključke o smjeru i potrebi daljnjih znanstvenih istraživanja i društvenih djelovanja.


Time Sveučilište u Rijeci, podržano od strane Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci, želi doprinijeti razmjeni ideja s ciljem uspješnijeg suočavanja s izazovima pandemije koronavirusa COVID-19 i naglasiti posvećenost Sveučilišta svojoj javnoj misiji društvene odgovornosti.