PARLAMENTARNI IZBORI

Most najavio istragu o mjerama i cjepivu: “Imali smo mega korona pljačku i tisuće mrtvih zbog covid potvrda”

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Po uzoru na Sloveniju donijet će i Zakon kojim će vratiti novac onim građanima koji su morali platiti kazne za kršenje epidemioloških mjeraZAGREB – Mostov kandidat za premijera Nikola Grmoja i nositelj liste za 2. izbornu jedinicu Nino Raspudić osvrnuli su se u srijedu na epidemiju koronavirusa te kao prvi potez, ako osvoje vlast, najavili osnivanje Povjerenstva “koje će istražiti mega pljačku koja se dogodila”.


“Kao kandidat za premijera najavljujem kao jedan od prvih poteza osnivanje Istražnog povjerenstva koje će istražiti mega pljačku za vrijeme epidemije koronavirusa”, poručio je u utorak Mostov Nikola Grmoja na konferenciji za medije s osvrtom na epidemiološku krizu i sve što se tada događalo.


Po uzoru na Sloveniju, dodao je, donijet će i Zakon kojim će vratiti novac onim građanima koji su morali platiti kazne za kršenje epidemioloških mjera. “Istu stvar je napravila nova slovenska Vlada, to će biti napravljeno i u Hrvatskoj. Time smo prva politička opcija koja hrvatskim građanima to obećava nakon izbora. Ti prekršaji će biti u potpunosti izbrisani”, kazao je Grmoja.
Nositelj liste za 2. izbornu jedinicu Nino Raspudić istaknuo je kako je vrijeme da se postavi pitanje i istraži na temelju čega su za vrijeme epidemije uvedene Covid potvrde “zbog kojih smo imali tisuće i tisuće mrtvih, koji su se mogli izbjeći jer su na odjele intenzivne skrbi i u staračke domove, zahvaljujući tome što su bili cijepljeni pa dobili Covid potvrde, ulazili ljudi koji su očito prenosili virus”.


“Kao i pitanja tko je i zašto odlučio da Hrvatska nabavi 19 milijuna doza cjepiva, tko je odgovoran za tu nerazumnu javnu nabavu te zašto Hrvatska, za razliku od niza europskih zemalja, nije učinila ništa po pitanju raskidanja tih lihvarskih ugovora. Opravdano sumnjamo da je tu bilo kriminala i korupcije”, rekao je.


Grmoja: Zašto se Plenković boji sučeliti s ostalim kandidatima?


Grmoja je pozvao protukandidata, predsjednika HDZ-a i aktualnog premijera Andreja Plenkovića, da se ne boji sučeljavanja uoči izbora.


“Pozivam medije da ne nasjednu na spin prepadnutog Plenkovića, koji izbjegava sučeljavanja. On cijelo vrijeme tvrdi da Milanović nije kandidat i doista nije kandidat, ali zašto izbjegava onda sučeliti se s onima koji jesu kandidati? A mi svi znamo zašto se boji”, rekao je Grmoja i dodao kako se Plenković boji odgovoriti ili nema odgovore na pitanja “zašto se u Hrvatskoj događa zamjena stanovništva, zašto ilegalni migranti probijaju državnu granicu, zašto je inflacija pojela plaće i mirovine, zašto je morao smijeniti 20-ak ministara, zašto je svakih sedam do 10 dana imao mega aferu te zašto je trebao donositi poseban Zakon da zaštiti curenje informacija o kriminalu njega i njegove klike”.


Osvrnuo se na deložaciju stanara iz bivšeg vojnog odmarališta koja je, otkrio je, upravo u tijeku u Baškom Polju. “Među njima su i hrvatski branitelji, žene koje su kuhale našoj vojsci. Sada tajkun Vujnovac kupuje taj kompleks od Mirovinskih fondova za siću i te se ljude u dane Uskrsa deložira iz njihovih domova. Taj isti Vujnovac stoji iza HDZ-a i Domovinskog pokreta. Takvima ćemo se snažno suprotstaviti”, poručio je izrazivši žaljenje što ne može biti uz te građane, ali je najavio kako stiže Miro Bulj.


Upitan koliko misle potrošiti na kampanju, kandidat za premijera rekao je da će troškovi biti skromni.


“Mi iza sebe nemamo tajkune, a i ne želimo ih imati. Imamo sitne donacije naših podupiratelja i ono što dobivamo iz Državnog proračuna, pokrit ćemo se s onim što imamo, kao što se građani od 1. do zadnjeg u mjesecu pokrivaju s onim što imaju zbog Plenkovićeve politike”, rekao je.


Dodao je kako je osnovni proračun 10.000 eura po izbornoj jedinici te da će vidjeti hoće li u nekoj uložiti malo više. “Ali jako skromna kampanja. Mislim da bi u ovim okolnostima, s obzirom u kakvom se stanju nalazi hrvatsko društvo, bilo i besprizorno trošiti nekakva enormna sredstva”, zaključio je.