Framinghamska studije srca

Zdrava prehrana i tjelesna aktivnost u srednjoj dobi ključni su za dobro zdravlje u starosti

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Sudionici koji su se samo pridržavali preporuka za tjelesnu aktivnost imali su 51% manje šanse za metabolički sindrom dok su sudionici koji su se pridržavali samo prehrambenih smjernica imali su 33% manje šanse. Oni pak koji su se pridržavali obaju smjernica imali su 65% manje šansi za razvoj metaboličkog sindromaSlijediti rutinu redovite tjelesne aktivnosti u kombinaciji s prehranom koja uključuje voće, povrće i drugu zdravu hranu može biti ključno za ljude srednje dobi da postignu optimalno kardiometaboličko zdravlje kasnije u životu, pokazalo je novo istraživanje objavljeno danas u Journal of American Heart Association i analizirano na Sci Tech Daily.


Kardiometabolički zdravstveni rizici uključuju metabolički sindrom, skup poremećaja kao što su višak masnog tkiva oko struka, inzulinska rezistencija i povišen krvni tlak. Prisutnost metaboličkog sindroma može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.


Smjernice američkog ministarstva zdravstva za fizičku aktivnost za Amerikance preporučuju odraslima održavanje  najmanje 150 minuta umjerene ili 75 minuta snažne tjelesne aktivnosti tjedno, poput hodanja ili plivanja. Prehrambene smjernice, ažurirane u siječnju 2021. godine, nude prijedloge za obrasce zdrave prehrane, prehrambene ciljeve i ograničenja prehrane.
U analizi podataka sudionika poznate Framinghamske studije srca koja je započela prije više od 70 godina u Framinghamu u Massachusettsu, istražitelji su ispitali podatke 2379 odraslih osoba starijih od 18 godina i više i njihovo poštivanje spomenutih dviju smjernica. Primijetili su da je poštivanje kombinacije dviju preporuka tijekom srednjih godina povezano s nižim mogućnosti razvijanja metaboličkog sindroma i razvojem ozbiljnih zdravstvenih stanja. S obzirom da su ispitanici i njihove životne navike praćene kroz gotovo cijeli život nije bilo teško doći do zaključaka.


Sudionici studije odabrani su iz treće generacije Framinghamske studije srca. Sudionici (prosječna dob 47 godina, 54% žene) pregledani su između 2008. i 2011. Istraživači su procjenjivali tjelesnu aktivnost pomoću specijaliziranog uređaja poznatog kao višesmjerni akcelerometar. Uređaj, koji prati sjedilačku i tjelesnu aktivnost, nosio se na kuku sudionika osam dana. Istraživači su također prikupljali informacije o prehrani  kako bi izmjerili vrste i razine konzumirane hrane i hranjivih sastojaka.


U ovom istraživanju istraživači su primijetili da je među svim sudionicima 28% ispunilo preporuke i za tjelesnu aktivnost i za prehrambene smjernice, dok je 47% postiglo preporuke samo u jednoj od smjernica. Istraživači su došli do slijedećih rezultata: sudionici koji su se samo pridržavali preporuka za tjelesnu aktivnost imali su 51% manje šanse za metabolički sindrom dok su sudionici koji su se pridržavali samo prehrambenih smjernica imali su 33% manje šanse. Oni pak koji su se pridržavali obaju smjernica imali su 65% manje šansi za razvoj metaboličkog sindroma.