MEĐU NAJBOLJIMA

Tvrtka osnovana u Rijeci proglašena je vodećim svjetskim izdavačem open access knjiga: ‘Znanje mora biti dostupno svima’

Ervin Pavleković

IntechOpen su osnovali znanstvenici »za znanstvenike« sa stvarnom željom da se objavljivanje znanstvenih radova učini relevantnijim za ovo, digitalno doba, kako bi znanost učinili dostupnom za sve putem otvorenog pristupa.Da hrvatske znanstvene tvrtke itekako mogu ići u korak inozemnima, štoviše, da mogu biti lideri, dokazuje izniman uspjeh riječke tvrtke IntechOpen, koju je prepoznala vodeća svjetska tvrtka za poslovne analize i marketing trendove kao najuspješnija u području Open Access izdavaštva.


Vrlo brzo, IntechOpen izdavačka tvrtka prometnula se kao jedan od lidera na svjetskom tržištu, te su otvorili ured i u Londonu. IntechOpen, točnije građu koju ta tvrtka nudi, izgradili su znanstvenici, a nudi recenzirane znanstvene sadržaje i objavljene knjige akademskih istraživanja. Samim time, kompletna znanstvena zajednica urednika, autora, financijera i knjižničara diljem svijeta ima korist od širenja i istraživanja Open Access sustava, omogućavajući tako brže širenje i napredovanje znanja temeljenog na znanstvenim izvorima.


Tvrtka IntechOpen dobila je veliko priznanje u poslovnom svijetu kad ih je Delta Think, jedna od vodećih svjetskih tvrtki za poslovne analize i marketing trendove, proglasila najzastupljenijim izdavačem u najvažnijoj svjetskoj bazi open access knjiga, Directory of Open Access Books (DOAB). IntechOpen tako s 13.2 posto knjiga u svojoj bazi uvjerljivo drži vodeće mjesto te je vodeći svjetski izdavač i trend lider u segmentu izdavaštva knjiga s otvorenim pristupom.
– Dinamika izdavačkog tržišta Open Access sustavom se mijenja. Organizacije koje oslonac pronalaze u znanstvenim publikacijama ubrzavaju procese procjene gdje se i kako se objavljivanje Open Access knjiga uklapa u njihove misije, vizije i strategije. Naša misija i vizija je da suvremenu znanost učinimo dostupnu svima, jer duboko vjerujemo da znanje treba biti što dostupnije. S 13,2 posto tržišta na dobrom smo putu k tome, kazao je Aleksandar Lazinica, osnivač i suvlasnik te predsjednik Uprave IntechOpena.


Tržišni lider


Paradigma otvorenog pristupa knjigama, točnije sadržaj koji je čitateljima dostupan besplatno, na svim elektroničkim uređajima, bez obzira na to gdje se preuzimaju i čitaju, postaje svakodnevica, a Hrvatska se u tom polju već nametnula kao tržišni lider.


Kako je Sara Uhač, menadžerica i direktorica IntechOpena istaknula, planovi za budućnost predviđaju razvoj proizvoda u smjeru otvorene znanosti, »open science«, koja obuhvaća otvoren pristup, ali je daleko opsežnija te joj je cilj osigurati da se znanost može i reproducirati. Takva otvorena znanost, pojasnila je, predstavlja se kao nova dominantna snaga u sveukupnom ciklusu znastvenog izdavaštva.
IntechOpen su osnovali znanstvenici »za znanstvenike« sa stvarnom željom da se objavljivanje znanstvenih radova učini relevantnijim za ovo, digitalno doba, kako bi znanost učinili dostupnom za sve putem otvorenog pristupa. S tom vizijom, IntechOpen je izrastao u vodećeg svjetskog izdavača open access knjiga, s dosad objavljenih 5400 originalnih naslova, rekla je Uhač.


Impresivne brojke

Dosad objavljenih 5.400 knjiga IntechOpena prikupilo je više od 145 tisuća citata u Web of Science bazi, a 67 tisuća znanstvenih poglavlja preuzeto je više od 160 milijuna puta, krećući se brzinom jednog preuzimanja svake dvije sekunde. Tijekom godina IntechOpen je postao članom svih relevantnih udruženja u industriji, uključujući STM Association, Međunarodnog udruženja znanstvenih, tehničkih i medicinskih izdavača, Udruženja znanstvenih izdavača otvorenog pristupa te Odbora za izdavačku etiku (OASPA, COPE). Znanstvena istraživanja koja je IntechOpen objavio financirali su, između ostalih, Europsko istraživačko vijeće (ERC), Zaklada Bill i Melinda Gates, Wellcome Trust (UK) i Nacionalni institut za zdravlje (NIH, USA). Knjige imaju i tiskane inačice dostupne po modelu kupnje na zahtjev, a dosad su distribuirane u 156 zemalja svijeta. Sve knjige mogu se naručiti i putem Amazona, svjetski poznate online platofrme za kupnju koja jamči dodatnu vidljivost autorima i urednicima.

Glavni cilj ove rastuće tvrtke koju su osnovali Aleksandar Lazinica i Vedran Kordić jest stavljanje potreba internacionalne akademske zajednice ispred poslovnih potreba izdavača. Korijeni tvrtke su, naime, u robotici, a cijela priča započinje 2005. godine kada je objavljena prva knjiga »Cutting Edge Robotics«. Područja ili grane koja IntechOpen pokriva publiciranjem su tehničke znanosti koje predstavljaju oko 45 posto portfelja objavljenih knjiga, zatim s 30 posto slijede područja biomedicine i zdravstva te s oko 20 posto područje prirodnih znanosti, dok društvene i humanističke znanosti čine oko 5 posto objavljenog sadržaja, pojasnila je menadžerica IntechOpena.
Od samog početka sva znanstvena poglavlja objavljena su na engleskome jeziku, prema modelu otvorenog pristupa i pod licencom Creative Commons. Neposredno nakon objave, sadržaj, koji pišu, uređuju i recenziraju međunarodni znanstvenici, dostupan je za besplatno pretraživanje, dijeljenje i preuzimanje.


Godine uspjeha


Još 2010. godine tvrtka je postigla izuzetan uspjeh za relativno mladu izdavačku kuću objavom rada francuskog znanstvenika Gérarda Mouroua, dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 2018. godine.
Sljedeća godina, 2011., donijela je IntechOpen izdavačkoj kući još dva velika autorska imena, vodeće znanstvenike – Sira Harolda Krota, dobitnika Nobelove nagrade za kemiju 1996. godine koji je prvi puta objavio svoj znanstveni rad s izdavačem IntechOpen, u ukupnome broju od 380 objavljenih radova, te staničnog biologa Yoshinorija Ohsumija, koji je kasnije, 2016. godine, dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu te 2017. godine prestižnu nagradu Breakthrough Prize. Samo godinu dana kasnije, 2012. godine, objavljena je tisućita knjiga i dostignuta je velika brojka od deset milijuna preuzimanja za ovog velikog izdavača.


Citatna baza Book Citation Index in the Web of Science Core Collection započela je s indeksiranjem selekcije objavljenih knjiga IntechOpen izdavača 2015. godine, što je dodatno povećalo njegovu vidljivost, kao i vidljivost dotad objavljenog sadržaja.


Formalna potvrda o kvaliteti ovoga izdavača pristigla je 2016. godine kad je Simba Information, tvrtka za analizu tržišta u medijskoj i izdavačkoj industriji, objavila izvješće u kojem proglašava IntechOpen vodećim svjetskim izdavačem Open Access knjiga. Izdavač je tu poziciju zadržao svih ovih godina, što potvrđuje posljednje izvješće Delta Thinka u kojem također navodi IntechOpen kao vodećeg izdavača knjiga u otvorenom pristupu. U nizu godina koje su označile eksponencijalan rast ovog izdavača, IntechOpen je 2018. otvorio svoj ured i u Londonu, što je omogućilo dodatno jačanje brenda na globalnoj razini. Također, mrežu stalnih suradnika ovaj izdavač ima u New Yorku, a regionalne predstavnike u Kini, kao i ostalim zemljama svijeta, što je garancija dobre geografske pokrivenosti.