Potpisan sporazum

Spajanje znanosti i gospodarstva: Za razvoj novog automobila tvrtka Rimac koristi riječku Buru

Ingrid Šestan Kučić

Aco Momčilović i Snježana Prijić Samaržija, Foto: I: TOMIĆ

Aco Momčilović i Snježana Prijić Samaržija, Foto: I: TOMIĆ

Suradnja s tvrtkom Rimac automobili zanimljiva nam je i u domeni zajedničkog nastupanja prema gospodarstvu, pokretanja novih zajedničkih znanstvenoistraživačkih projekata, ali i u domeni obrazovanja studenata. Nema domene u kojoj Sveučilište funkcionira i u kojoj ne vidi Rimac automobile kao izvrsnog partnera, naglasila je riječka rektorica prof.dr. Prijić Samaržija.RIJEKA – Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježana Prijić Samaržija potpisala je sporazum o suradnji s voditeljem Odjela za ljudske resurse poduzeća Rimac automobili d.o.o., Acom Momčilovićem.


Pojašnjavajući kako se radi o okvirnom sporazumu koji je temelj budućih sporazuma koje će pojedine sastavnice Sveučilišta potpisivati s tvrtkom Rimac automobili rektorica je istaknula da je jedan od ciljeva Sveučilišta suradnja s gospodarstvom, posebno u high tech domeni.


Potpisani ugovor o suradnji formaliziranje je već započete suradnje, obzirom da od početka studenog tvrtka Rimac automobili već koristi superračunalne resurse Sveučilišta, odnosno superračunalo Buru, u razvoju novog automobila, a prema riječima rektorice riječ je tek o dijelu suradnje.
– Suradnja s tvrtkom Rimac automobili zanimljiva nam je i u domeni zajedničkog nastupanja prema gospodarstvu, pokretanja novih zajedničkih znanstvenoistraživačkih projekata, ali i u domeni obrazovanja studenata. Nema domene u kojoj Sveučilište funkcionira i u kojoj ne vidi Rimac automobile kao izvrsnog partnera, naglasila je prof.dr. Prijić Samaržija.


Dodajući kako tvrtka Rimac automobili unatrag nekoliko godina aktivno radi na ostvarivanju suradnje s mnogim hrvatskim fakultetima Momčilović je istaknuo važnost stvaranja poveznice između znanosti i gospodarstva te naglasio da će riječko superračunalo Bura tvrtki pomoći u pojedinim segmentima poslovanja.


– Potpisani sporazum je okvirni, a već danas slijedi potpisivanje posebnog sporazuma s Tehničkim fakultetom u okviru kojeg će studenti te ustanove u našoj tvrtki moći odraživati praksu, raditi završne i diplomske radove, a kvalitetni studenti koji budu zainteresirani dobit će i priliku zaposlenja, najavio je Momčilović.


Međutim za radno mjesto u toj tvrtki potrebno je zadovoljiti visoke kriterije, jer kako je istaknuo Momčilović uzimaju se samo najbolji.


Rimac automobili iduće godine planiraju zaposliti sto djelatnika te će time, dodao je, broj zaposlenika narasti na više od 350 djelatnika, dok dugoročno, za pet godina, ta tvrtka planira imati zaposleno više od tisuću djelatnika.


– Većinu zaposlenika, 80 posto, čine inženjeri elektrotehnike, računalstva i strojarstva, no u sljedećih godinu dana planiramo zaposliti i dosta velik broj proizvodnih zanimanja poput mehaničara i lakirera, najavio je Momčilović.


Kao jedan od ineresantnih projekata riječkog Tehničkog fakulteta Momčilović je istaknuo projekt Formula student kojeg tvrtka Rimac automobili podržava te je već zaposlila studente s tog projekta.


Pomoćnik rektorice za informacijske tehnologije i koordinator projekta suradnje s tvrtkom Rimac automobili izv prof.dr. Lado Kranjčević podsjetio je na znatne infrastrukturne resurse s kojima raspolaže riječko Sveučilište, a koji su pribavljeni kroz europske infrastrukturne projekte.


Među tim resursima ističe se najveći superračunalni kapacitet u Hrvatskoj, a izv.prof.dr. Kranjčević je najavio potpisivanje ugovora o suradnji i s nizom drugih gospodarskih subjekata.