Pohvale Europske komisije

“Ruđer” razradio projekt korištenja umjetne inteligencije u zdravstvu. Evo o čemu se radi

Ljerka Bratonja Martinović

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

AI4Health.Cro neprofitni je javno-privatni konzorcij koji umjetnu inteligenciju vidi kao ključnu za napredak zdravstva, a pritom se oslanja na razvoj biomedicinskih rješenja temeljenih na umjetnoj inteligencijiZAGREB – Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu naziv je projekta koji je Europska komisija ocijenila izvrsnim u sklopu programa Digitalna Europa.


Riječ je o projektu AI4Health.Cro, koji će Institut »Ruđer Bošković« (IRB) provoditi s partnerima iz znanosti, medicine, industrije i javnog sektora. Cilj mu je startupovima i inovatorima koji rade na tehnologiji umjetne inteligencije i imaju potrebe za računarstvom visokih performansi (HPC) omogućiti poticajan ekosustav u kojem će njihova rješenja naći primjenu u praksi, na dobrobit pacijenata i liječnika. AI4Health.Cro neprofitni je javno-privatni konzorcij koji umjetnu inteligenciju vidi kao ključnu za napredak zdravstva, a pritom se oslanja na ekspertize projektnih partnera u razvoju biomedicinskih inovativnih rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji i HPC-u, kao i na cijeli spektar usluga poduzetničkih inkubatora, od pisanja projektnih prijava, vođenja projekata, pristupa programima financiranja, a sve kroz snažnu suradnju sa sličnim inicijativama i konzorcijima diljem Europe.


Loša statistika


– Visoke ocjene evaluacije EK-a potvrda su da smo obavili dobar posao, ali i sjajna vijest za cjelokupni hrvatski digitalni, zdravstveni i inovacijski ekosustav. Prilika je to za sve inovatore koji imaju spremna rješenja ili upravo rade na njihovom razvoju, a trebaju pomoć u razvoju svoje tehnologije od faze testiranja do plasiranja na tržište, objašnjava dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica partnera s IRB-a. Paralelno s razvojem tehnologije razvija se i medicina, a umjetna inteligencija zasad u biomedicinskim znanostima prati taj korak samo u fazi razvoja, ali ne i kod implementacije u zdravstveni sustav.
– Populacija nam je sve starija, statistika kroničnih oboljenja sve je gora, suočeni smo s nedostatkom osoblja i dugim listama čekanja. Iz godine u godinu svi ovi problemi sve više opterećuju zdravstveni sustav, što generira potrebu za što bržom primjenom umjetne inteligencije koja nudi mogućnost učinkovitih i uspješnih rješenja za pacijente i za stručnjake, objašnjava dr. sc. Nina Šesto, pomoćnica ravnatelja Klinike »Magdalena« i projektna koordinatorica za zdravstvo. Zdravstveni sustavi EU-a, dodaje, suočeni su s nedostatkom pristupa pametnim digitalnim rješenjima temeljenima na umjetnoj inteligenciji, a uz pomoć kojih bi uspješno mogli adresirati ove probleme.


IRB će s partnerima uspostaviti svojevrsno središte za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu, u kojem će se raditi probir kandidata, a njima će se omogućiti da testiraju svoju tehnologiju prije većih ulaganja.


– To obuhvaća različite procjene i simulacije inovacijske i digitalne zrelosti tehnologije, podršku kod razrade i prilagodbe tehnologije potrebama korisnika te, u konačnici, pomoć kod transfera tehnologija. Mi to možemo jer imamo konzorcij koji okuplja partnere iz privatnog i javnog sektora, od tehnoloških tvrtki, inovacijskog centra, poduzetnika, domova zdravlja, pa sve do klinika i donositelja odluka, zaključuje Barešić.


Projektni partneri


Projektni partneri IRB-a su Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Klinika za kardiovaskularne bolesti »Magdalena«, Ministarstvo zdravstva, Dom zdravlja Zagreb – Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Medicinski fakultet u Splitu, Tehnički fakultet u Rijeci, Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners te tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria. Projektnom timu slijedi priprema za uspješno ugovaranje projekta koji će osigurati proračun vrijedan oko tri milijuna eura na razdoblje od tri godine, koliko je predviđeno trajanje projekta. Zahvaljujući tome, poručuju s IRB-a, Hrvatska ima jedinstvenu priliku pozicionirati se među predvodnike u transformaciji europskih zdravstvenih sustava uz pomoć umjetne inteligencije.


Uz projekt AI4Health.Cro, pozitivno su ocijenjeni i projekti Sveučilišta u Rijeci i partnera, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i partnera, te Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije.