Drugog vala će biti

Ivan Đikić o usporedbi dvije bolesti: ‘Covid-19 je blaža bolest od gripe, ali je ipak opasnija’

P. N.

Ivan Đikić / Foto: S. DRECHSLER

Ivan Đikić / Foto: S. DRECHSLER

Posebno je bio veliki izazov jer se o novom virusu nije znalo ništa, nisu postojali testovi, lijekovi niti cjepivaPoznati znanstvenik Ivan Đikić, član Američke akademije znanosti i umjetnosti navodi kako ljeto definitivno usporava širenje koronavirusa, ali on neće nestati.


Europa je prošla prvi val, ali gotovo je sigurno da nas čeka i – drugi. U Hrvatskoj, naime, tek 1-2 posto populacije ima imunitet na njega.


“Šansa pojave drugog vala je realna, ali i ne toliko opasna kao na početku pandemije, jer smo danas bolje pripremljeni. Imamo bolje testove, neke lijekove, dobre epidemiološke mjere i nadamo se uskoro i cjepivu. Stoga pojava drugog vala može biti pod kontrolom, ako na vrijeme uvedemo preventivne mjere na javnim mjestima, te ako budemo odmah reagirali pri pojavi prvih žarišta novih virusa. Za Hrvatsku je to jako važno zbog dolaska turista i mogućeg unošenja virusa iz drugih zemalja. No, ovakve informacije se ponekad bombastično najavljuju i tvrdi se da drugi val donosi veliku opasnost… To privlači čitatelje, ali to nije cijela poruka stručnjaka”, kaže Đikić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, dodajući da ljude ipak ne treba strašiti drugim valom.
Drži da usporedbe gripe i Covida-19 nisu potpuno promašene, jer su obje bolesti ozbiljne. Od gripe, primjerice, može umrijeti i više od pola milijuna ljudi godišnje.


“Sveukupno gledajući COVID-19 je blaža bolest po simptomima, ali je opasnija radi tihog i brzog širenja, pogubnog djelovanja na starije i rizične populacije, te pretrpavanja zdravstvenog sustava oboljelima. Posebno je bio veliki izazov jer se o novom virusu nije znalo ništa, nisu postojali testovi, lijekovi niti cjepiva. Sve zemlje koje su na vrijeme pokrenule ozbiljne epidemiološke i javnozdravstvene pripreme, slične borbi s drugim virusima, dokazale su da se koronavirus može brzo i učinkovito spriječiti u nekontroliranom širenju i na taj način izravnati opasnu krivulju eksponencijalnog širenja zaraze, te spriječiti pretrpavanje bolnica i veću smrtnost”, ustvrdio je Đikić za Slobodnu.