IRB

Istječe rok za prijave na AI4Health.Cro inovacijsko natjecanje, požurite se prijaviti ovdje

Ljerka Bratonja Martinović

Na natjecanju se traže rješenja problema rane hospitalizacije, temeljena na umjetnoj inteligencijiZa tri dana dana ističe rok za prijavu na AI4Health.Cro inovacijsko natjecanje na kojem se traže rješenja problema rane rehospitalizacije, temeljena na umjetnoj inteligenciji.


Europski digitalni inovacijski centar za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) poziva inovatore, IT i medicinske stručnjake da se do 18. veljače prijave na ovo natjecanje i pomognu rješavanju jednog od gorućih problema u zdravstvu, problema rane rehospitalizacije.


Ako želite kombinirati tehnologiju umjetne inteligencije (AI), strojno učenje i kreativnost te sudjelovati u izazovu s kratkim rokovima, a pri tome osvojiti jednu od nagrada iz fonda vrijednog 9.000 eura, ovo je prilika za vas, poručuju iz inovacijskog centra.
Rani ponovni prijemi u bolnicu, a tu podrazumijevamo ponovni prijem pacijenata roku od 30 dana nakon prvotnog otpusta, ne samo da stvaraju značajan financijski pritisak na zdravstvene sustave, već utječu i na oporavak pacijenata te na kvalitetu života.


Ovaj problem u SAD-u godišnje generira trošak veći od 25 milijardi dolara. Brojne studije sugeriraju da bi se optimizacijom procesa korištenja kliničkih podataka te zdravstvenim intervencijama, poput prijelazne ili dodatne skrbi, čak 50 posto rehospitalizacija moglo spriječiti.


Konzorcij stručnjaka okupljen na projektu AI4Health.Cro smatra da rješenje leži u primjeni AI tehnologiji.


– AI i strojno učenje nude obećavajuća rješenja za smanjenje ranih ponovnih prijema u bolnice, predviđanjem rizika kod pacijenata, personalizacijom planova skrbi i poboljšanjem praćenja nakon otpusta.


Analizirajući velike skupove kliničkih podataka, ova tehnologija može identificirati pacijente s visokim rizikom od ponovnog prijema, osigurati ciljane intervencije i kontinuiranu skrb, uz bolje ishode za pacijente i učinkovitost zdravstvene skrbi’, naglašava dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica projekta AI4Health.Cro s Instituta Ruđer Bošković.


Osim prilike da doprinesu značajnim promjenama u poboljšanju zdravstvenog sustava, natjecatelji imaju priliku osvojiti nagrade iz fonda vrijednog 9.000 eura.


Na AI4Health.Cro natjecanje mogu se prijaviti sve punoljetne osobe željne izazova. U periodu provedbe natjecanja koje će trajati do 12. travnja, sudionicima će se osigurati adekvatnu podršku i pristup stvarnim anonimiziranim podacima kako bi došli do konkretnog i primjenjivog rješenja.


Prijave su otvorene do 18. veljače 2024., a detalji o natjecanju i prijavnom procesu dostupni su na poveznici.