Svečanost

Građevinski fakultet u Rijeci proslavio svoj dan, obilježili dvije velike obljetnice

Jakov Kršovnik

Građevinski fakultet slavi 53 godine postojanja kao visokoškolska ustanova, a 46 godina kao samostalni Građevinski fakultet iz 1976. godine.Brojni uzvanici i gosti uveličali su svečanu sjednicu Građevinskog fakulteta kojom je taj fakultet proslavio svoj dan.


Povijest fakulteta seže u 1969. godinu, kada je osnovana Viša tehnička građevinska škola u Rijeci, tako da Građevinski fakultet slavi 53 godine postojanja kao visokoškolska ustanova, a 46 godina kao samostalni Građevinski fakultet iz 1976. godine.

U ovom trenutku broji 83 zaposlenika, od kojih je znanstvenog i nastavnog osoblja 69, a trenutno je upisano ukupno 755 studenata na svim studijima Građevinskog fakulteta.


Dekan izv. prof. dr. sc. Mladen Bulić zahvalio je svima koji su došli i poručio da mu je velika čast i zadovoljstvo proslaviti ovakve dvije lijepe obljetnice.


Foto Mateo Levak


– Nastavit ćemo činiti sve da naši studenti i profesori imaju najbolje uvjete za studij i rad te kako bi naš fakultet postizao još bolje rezultate, kazao je Bulić.


Prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete riječkog sveučilišta, kaže kako je riječko sveučilište stabilno među pet posto najboljih sveučilišta u svijetu te kako veliku ulogu u tako visokom plasmanu ima i Građevinski fakultet.


Foto Mateo Levak


– Sigurna sam da će nova uprava Građevinskog fakulteta nastaviti s visokim ambicijama i elanom te uz dobre dosadašnje rezultate postizati još bolje, kazala je prorektorica Žuvić.


Dr. sc. Vesna Dodiković-Jurković, zamjenica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, čestitala je Dan fakulteta.


Foto Mateo Levak


– Sve što mogu je pridružiti se ovoj pozitivnoj energiji. Građevinski fakultet je bitna sastavnica Sveučilišta u Rijeci. Uz trud svojih djelatnika izrastao je u ono što je danas.


Vlada veliko zanimanje za studij na Građevinskom fakultetu, a što nam je drago, jer je građevinska struka važna za budući razvoj bitnih infrastrukturnih i drugih društvenih segmenata, kazala je Vesna Dodiković-Jurković.Prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske zajednice inovatora (HZI) kazao je da kao predsjednik HZI ima dobru suradnju s Građevinskom fakultetom, a koju žele dignuti na još veću razinu.– Najveći potencijal u Hrvatskoj je ljudski potencijal, a najveća koncentracija ljudskog potencijala je na našim sveučilištima. Kako u Hrvatskoj nemamo velikih tvrtki s razvojnim centrima, tako su sveučilišta ujedno i važno mjesto za dodatni razvitak tih ljudskih potencijala.


Građevinski fakulteti, pa tako i riječki, temelj su suradnje gospodarstva i akademske zajednice. Više puta smo vidjeli koliko su Građevinski fakulteti važni za izlazak iz krize, čak možemo reći i da bez njih ne bismo mogli izaći iz krize, kazao je Šimpraga.Brojni gosti i uzvanicina Danu Građevinskog fakulteta bili su: Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete riječkog sveučilišta, Vesna Dodiković-Jurković, zamjenica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Damir Varevac, dekan osječkog Građevinskog i arhitektonskog fakulteta i predsjednik Udruge hrvatskih građevinskih fakulteta, Vladan Kuzmanović, dekan beogradskog Građevinskog fakulteta, Marina Rakočević, dekanica Građevinskog fakulteta u Podgorici, Dubravko Majetić, dekan zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Duško Pavletić, dekan riječkog Tehničkog fakulteta i brojni drugi.