Digital transformation

Ekonomski fakultet u Rijeci domaćin konferencije o izazovima i prilikama umjetne inteligencije

Ingrid Šestan Kučić

Saša Drezgić / Foto Ana Križanec

Saša Drezgić / Foto Ana KrižanecEkonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci od 19. do 22. lipnja organizira 7. međunarodnu znanstvenu konferenciju “Economics of Digital Transformation (EDT) DIGITOMICS”.


Ovogodišnja konferencija, najavljuje dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr. Saša Drezgić, održat će se pod nazivom “Artificial Intelligence and Productivity – Challenges and Opportunities”, a najveći fokus konferencije bit će na raspravi o utjecaju umjetne inteligencije na produktivnost te suvremene ekonomske procese u cjelini.


– U uvodnom ćemo predavanju imati čast slušati predavanja čuvenog Petera Nijkaampa, jednog od najpoznatijih svjetskih ekonomista, pod nazivom “Societal Benefits of AI” te Tomasa Kozluka, ekonomskog savjetnika glavnog ekonomista OECD-a pod nazivom “The impact of Artificial Intelligence on productivity, distribution and growth: Key mechanisms, initial evidence and policy challenges”.
S obzirom na značaj teme, ali i proces pristupanja Hrvatske OECD-u, to je izlaganje od posebnog značaja za oblikovanje stavova i domaćih poduzetnika i javnih dužnosnika koji će također biti prisutni na skupu, najavljuje prof. dr. Drezgić.


Dodaje i da je jedna od tema konferencije i revolucionarni koncept arhitekture i urbanizma: 15-minutni grad, za koji je znanstveniku Carlosu Morenu 2021. godine dodijeljena prestižna Obelova nagrada.


– Pokazalo se da je 15-minutni model grada lako prevesti iz teorije u urbanu politiku i u političke programe koji imaju pozitivan odjek kod građana. Od Pariza do Houstona, Milana, Bruxellesa, Valencije, Chengdua i Melbournea, ideje iza 15-minutnog grada implementirane su u gradovima s velikim uspjehom, generirajući globalni pokret.


Također, u području pametnih gradova rad znanstvenika Carla Rattia pokazao se ključan u pogledu suprotstavljanja prevladavajućoj tehnokratskoj viziji pametnih gradova – ističući umjesto toga “ljudsko lice” urbanih tehnologija i njihov potencijal u osnaživanju zajednice.


Osim toga Carlo Ratti proglašen je jednim od “50 najutjecajnijih dizajnera u Americi” te istaknut između “50 ljudi koji će promijeniti svijet”.


Panel rasprava, održat će se u okviru tradicionalnog panela o pametnim gradovima u suradnji s Centrom za pametne gradove sveučilišta u Rijeci.


Panel će otvoriti riječki gradonačelnik Marko Filipović, a osim znanstvenika, očekuje se sudjelovanje brojnih gradonačelnika te poduzetnika, naglašava dekan..


Konferencija ima još nekoliko značajnih panel diskusija, od kojih prof. dr. Drezgić ističe panel o novim tehnologijama za zelenu tranziciju u suorganizaciji s udrugom XEnergy te panel posvećen čuvenom profesoru Michaelu Porteru kojeg će voditi njegov suradnik Christian Kettels s Instituta za strategiju i konkurentnost.


– Važna panel diskusija vezana je i za horizon projekt CROSS REISS, na kojem je Ekonomski fakultet jedan od partnera, a bit će posvećen novom konceptu regenerativne ekonomije. U suradnji s Unger fundation održava se i važan panel o utjecaju umjetne inteligencije na sektor obrazovanja.


S obzirom da je glavni fokus konferencije na umjetnoj inteligenciji znanstvenici će se baviti izazovima poput etičkih pitanja, dinamike radne snage, sigurnosti i pravnog okvira, ali će se istovremeno istaknuti i ogromne mogućnosti AI-a, kao što je poboljšana učinkovitost, informirani procesi donošenja odluka te personalizirane usluge.