40 godina traženja

Američki znanstvenici na tragu cjepiva protiv HIV-a

T.I.

Foto: Piqsels

Foto: Piqsels

Čak 35 od 36 od onih koji su primili dozu cjepiva pokazalo je aktivaciju široko neutralizirajućih B stanica prekursora antitijela koje bi mogle proizvesti prvi korak na putu do imunitetaIako Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS), već dugo nije smrtonosna bolest, i dalje se ovom bolešću zarazi oko milijun ljudi na svijetu godišnje, i njihov život ovisi o uzimanju koktela skupih lijekova koji virus HIV-a održavaju na razini neopasnoj po život. Virus HIV-a ne ubija, ali ako se ne tretira, uništava čovjekov imunitet i otvara put smrtonosnim bolestima poput Kaposijevog sarkoma.


Već 40 godina znanstvenici širom svijeta bezuspješno pokušavaju pronaći cjepivo kojim bi se ova bolest od koje je od prvih slučajeva 1981. do danas umrlo preko 40 milijuna ljudi, među njima i neke slavne osobe poput Freddyja Mercuryja, Rocka Hudsona, Rudolfa Nurejeva, Anthonyja Perkinsa, Arhura Ashea


No, danas objavljena studija (prigodno s obzirom da je 1. prosinca Svjetski dan borbe protiv AIDS-a), u akademskom znanstvenom časopisu Science, sugerira da je grupa američkih znanstvenika na tragu cjepiva jer je,  doduše prva, faza istraživanja na zaraženim dobrovoljcima dala vrlo obećavajuće rezultate. Poznato je da zbog tendencije da mutira i sposobnosti brzog razvoja i promjena, HIV može izbjeći imunološki sustav što ga čini težim za prepoznavanje, a samim tim je razvoj efikasnog cjepiva još teža misija.
Cjepivo koje je razvio tim američkih znanstvenika napravljeno je od konstruirane verzije proteina koji postoji na HIV virusu. Ova je čestica osmišljena kako bi pripremila tijelo za stvaranje široko neutralizirajućih protutijela, za koja se smatra da su ključna za stvaranje imuniteta protiv HIV-a. Široko neutralizirajuća protutijela prepoznala bi veliki niz podtipova HIV-a, što je neophodno za stvaranje imuniteta s obzirom da virus HIV-a često mutira.


U prvoj fazi sudjelovalo je 48 sudionika, od kojih je 36 primilo cjepivo, a ostali placebo. Čak 35 od 36 od ovih koji su primili dozu cjepiva pokazalo je aktivaciju široko neutralizirajućih B stanica prekursora antitijela koje bi mogle proizvesti prvi korak na putu do imuniteta.


Da stvar bude bolja, prema riječima Williama Schiefa, jednog od autora studije i profesora na odjelu za imunologiju i mikrobiologiju u kalifornijskom Scripps Research centru, koje prenosi Business Insider, nitko od sudionika nije prijavio ozbiljne nuspojave, a nuspojave poput boli na mjestu uboda ili glavobolje bile su blage do umjerene i povukle su se za jedan do dva dana.


Kao i u mnogim drugim slučajevima ranog stadija istraživanja cjepiva, William Schief je vrlo oprezan bez obzira na ohrabrujuće rezultate. Kaže da će proći vremena da istraživanje uđe u drugu fazu i da nema garancije da će cjepivo u konačnici djelovati. Ali je i optimističan jer smatra da bi njihov pristup tretiranju HIV-a mogao pomoći i u razvoju cjepiva za neke druge bolesti s mutirajućim virusima, poput COVID-a.