Ispred konkurencije

ZTE u prodaju pustio prvi model mobitela sa „skrivenom“ kamerom smještenom ispod displeja

T.I.

Iako za cijenu od oko 3500 kn pripada srednjoj klasi mobitela, sadrži neke značajke vrhunskih modela kao što je full HD display s brzinom osvježavanja od 90 Hz, brzim 30-vatnim punjenjem, jakom baterijom (4,220 mAh) i svestranim modulima kamerePametni telefoni izbacuju se na tržište kao na traci, sve više kompetitivnih, do jučer nepoznatih tvrtki, posebno iz Kine, predstavljaju nove uređaje sa sve bržim procesorima i sa sve boljim kamerama. Sad kad je i 5G postao standard na novim uređajima, teško je iznenaditi s nečim još neviđenim.


Izgleda da je kineskom ZTE-u to ipak uspjelo s novim modelom Axon 20 5G, danas puštenim u prodaju. I iako za cijenu od oko 3500 kn pripada srednjoj klasi mobitela, sadrži neke značajke vrhunskih modela kao što je full HD display s brzinom osvježavanja od 90 Hz, brzim 30-vatnim punjenjem, jakom baterijom (4,220 mAh) i svestranim modulima pozadinske kamere, jednom od 64 GB i tri od 8GB dedicirane s makro, ultraširokim i objektivom za dubinu polja.


Ali, ono što ga izdvaja od svih drugih mobitela na tržištu je kamera od 32 megapiksela smještena ispod displeja. Zapravo, kako tvrde iz ZTE-a, Axon 20 je prvi komercijalni mobitel na tržištu s tom značajkom. Da bi ga unatoč unikatnoj značajki mogli prodavati za pristupačnu cijenu, moralo se negdje i rezati. U mobitel je ugrađen prosječni 765G sklop čipova, a štedjelo se i na plastičnom kućištu.
No, MSP u svom testu  mobitela piše da je procesor dovoljno dobar da bez problema obavlja funkcije u svakodnevnoj uporabi. Također se navodi nakon izvedenog testa da je zbog zadržavanja uređaja u srednjoj cjenovnoj kategoriji, napravljen kompromis s kvalitetom slike. Slike napravljene s prednjom kamerom u uvjetima slabije svjetlosti znaju biti zrnate. Nadalje, štednja se primjećuje i po pitanju zvuka koji prolazi kroz jedan zvučnik okrenut prema dolje. Također, nema oznake standarda koji označava kvalitetu otpornosti na vodu i prašinu.


Axon 20 zasad dolazi u crnoj i žutoj boji, i trenutno ga je moguće nabaviti u samo jednoj varijanti memorije: 8GB RAM-a i 128 GB ugrađene memorije, s tim da podržava proširenje do 2TB.


Zasad, prvi mobitel s kamerom ispod displeja neće se prodavati na američkom i kanadskom tržištu, već u dijelovima EU, Velikoj Britaniji, Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, Maleziji, Filipinima