I hrvatska verzija?

YouTube testira automatski prijevod opisa video zapisa i titlove govornog sadržaja na materinji jezik korisnika

T.I.

Ako s titlovima i opisom sadržaja na YouTubeu bude slično kao s Google prevoditeljem, možda je i bolje da ga ni ne uvode, jer Google prevoditelj i dalje ima teških problema s kontekstom, padežima, licima..., kad je u pitanju prijevod s engleskog na hrvatskiGoogle je prošlog rujna na YouTubeu ugasio opciju „Community Captions“, odnosno mogućnost da bilo tko prilaže prijevode tekstova koji se izgovaraju u videozapisu, odnosno titlova, pa i opisa videa,  navodeći kao razlog nedostatak upotrebe i prijava o “neželjenoj pošti i zlostavljanju”. Na raspolaganju su ostali automatski prijevodi, tamo gdje ih ima.


No, prema pisanju Android Police, Google nije odustao da korisnicima širom svijeta pruži mogućnost da vide opise video zapisa, kao i titlove govornog sadržaja na svom materinjem jeziku.


Dapače, već eksperimentiraju s ovim opcijama. Odabranim korisnicima se navodno počela otvarati opcija prijevoda za naslove, opise i natpise videozapisa na YouTubeu na laptopima i mobilnim uređajima. Do sada su korisnici primijetili automatske prijevode engleskog na portugalski i engleskog na turski jezik. Nije poznato koliko je ovaj test raširen, ali je evidentno da dolazi od strane poslužitelja.
Nema sumnje da Google ima resurse i AI tehnologiju koja bi mogla vrlo brzo ovo proširenje usluge na YouTubeu učiniti dostupnom na većini svjetskih jezika. Google prevoditelj već podržava 108 jezika, no činjenica je da ne funkcionira na svim jezicima savršeno. Prijevodi s engleskog na hrvatski su dobar primjer, Google prevoditelj u našem slučaju može funkcionirati jedino informativno, kontekstualno, po padežima i licima je miljama daleko od smisla originala. Ako tako bude i s titlovima na YouTubeu, odnosno prijevodom opisa video sadržaja, možda je i bolje da ga ni ne uvode. Ili barem da ne bude obavezan, odnosno da korisnici mogućnost isključivanja i zadržavanja originalnog (engleskog) tekstualnog sadržaja.