HPL

Umjetna inteligencija uči “jezik tumora” radi bolje dijagnoze

Hina

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Međunarodni tim stručnjaka za AI i za tumore, predvođen ekspertima sa sveučilišta u Glasgowu i u New Yorku, razvio je novi sustav nazvan histomorfološko učenje fenotipa (HPL)Kompjutorski sustav koji koristi umjetnu inteligenciju da bi naučio “jezik tumora” mogao bi pomoći bržem dijagnosticiranju bolesti, kažu stručnjaci.


Sustav može s velikom točnošću uočiti znakove bolesti u biološkim uzorcima i predvidjeti ishod liječenja. Patolozi trenutno taj posao obavljaju analizirajući pod mikroskopom uzorke tkiva onkoloških bolesnika.


Analiza kompjutorskog sustava o tipu tumora i stupnju bolesti pomaže liječnicima da procijene koja je terapija pacijentu potrebna i koje su njihove šanse za izlječenje.
Međunarodni tim stručnjaka za AI i za tumore, predvođen ekspertima sa sveučilišta u Glasgowu i u New Yorku, razvio je novi sustav nazvan histomorfološko učenje fenotipa (HPL).


Osnova su bile tisuće snimaka visoke rezolucije adenokarcinoma pluća u 452 pacijenta iz baze podataka Nacionalnog instituta za genom tumora iz SAD-a. Također su koristili dodatne informacije o napretku bolesti.


Algoritam je u 72 posto slučajeva točno procijenio šanse za preživljenjem, a patolozi su isti zadatak obavili s točnošću od 64 posto.


Slični omjeri postignuti su i prilikom analize još deset tipova tumora, pokazala je studija.