Milijunsko ulaganje

Kreće gradnja nacionalne širokopojasne infrastrukture. Brzi internet trebalo bi dobiti svako selo

HinaU Hrvatskoj će se idućih nekoliko godina izgraditi nacionalna širokopojasna NGN agregacijska infrastruktura, za što su nedavno izabrani i izvođači radova, s ciljem da se u manja naselja i ruralne krajeve gdje telekomi ne vide isplativost ulaganja dovede brzi pristup internetu, kažu iz tvrtke Odašiljači i veze (OiV).


Ta će se infrastruktura graditi u sklopu projekta “Izgradnja nacionalne agregacijske širokopojasne (backhaul broadband) infrastrukture sljedeće generacije (Next Generation Network – NGN), čiji je nositelj Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. OiV je zadužen za tehničku provedbu o čemu je krajem 2020. s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i agencijom SAFU sklopio ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova za tu namjenu.


Odabrani izvođači s ekonomski najpovoljnijim ponudama


Ukupna vrijednost projekta je 224,3 milijuna eura, od čega je 101,4 milijuna eura sufinancirano iz EU fondova, kažu na upit Hine iz OiV-a, dodajući da su za izvođače radova u postupku javne nabave za projektiranje i izgradnju agregacijske infrastrukture odabrane tvrtke Strabag AG, Strabag d.d. glavna podružnica za građevinarstvo te zajednica ponuditelja-tvrtki Ericsson Nikola Tesla, Ericsson Nikola Tesla Servisi i Supra Net.
Ističu i da su njihove ponude ocjenjene ekonomski najpovoljnijim po grupama predmeta nabave, što uključuje projektiranje, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ishođenja građevinskih dozvola te izvođenje građevinsko-instalaterskih radova.


Cilj izgradnje te infrastrukture je povezivanje ciljanih javnih korisnika/tijela javne vlasti i drugih pristupnom brzinom internetu iznad 100 Mbit/s na područjima gdje ne postoji komercijalni interes izgradnje, čime bi bilo obuhvaćeno 438 prioritetnih (ciljanih) naselja u ruralnim i subruralnim područjima Hrvatske koja imaju više od tisuću stanovnika ili imaju manje od tisuću, ali bar jednog javnog korisnika/tijelo javne vlasti.


Jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih projekata u zemlji


Ukupna dužine trase NGN agregacijske širokopojasne infrastrukture koja se namjerava realizirati je oko 5.300 kilometara, što je, prema OiV-u, “otprilike četiri puta duže od sveukupne dužine mreža autocesta i poluautocesta (iznosi oko 1.340 kilometara) u RH, ili 2208 puta duže od Pelješkog mosta te zbog toga je taj infrastrukturni zahvat i jedan od kompleksnijih projekata od državnog značaja”.


S obzirom na kompleksnost, vremenski plan provedbe je definiran u fazama i unutar 98 mjeseci odnosno oko osam godina i predviđa obuhvati cijeli teritorij RH pri čemu će se svjetlovodne niti polagati većinom u već postojeće kabelske kanale, uz autoceste i ceste, pruge i slične trase.


Iz OiV-a napominju da bi do kraja veljače 2024. trebale završiti pripremne aktivnosti, te da se, ne bude li žalbi na odabir izvođača, sklapanje ugovora o projektiranju i izgradnji te infrastrukture predviđa do 8. prosinca 2023., a onda rok završetka programa u listopadu 2027. tj. u roku od oko 46 mjeseci.


“Unatoč pandemiji i drugim izazovima i porastima troškova, OiV je do sada sve aktivnosti iz tog projekta izvršio u skladu s rokovima te i sva daljnja postupanja namjerava izvršiti u skladu s generalnim planom aktivnosti. Dinamika izvođenja radova i sama faznost izvođenja radova uvelike će ovisiti o postupku izrade projektne dokumentacije i ishođenju dozvola za građenje, a za što su odgovorni budući izvođači radova”, iznose iz OiV-a.


Na pitanje što će Hrvatska, građani, gospodarstvo i društvo dobiti takvom infrastrukturom i imaju li to i druge zemlje članice EU, odgovaraju da će građani i gospodarstvo imati koristi poput potencijalnog smanjenja korisničkih cijena, za koje kažu da su po bivšem indeksu DESI za 2022. bile druge najskuplje u EU, a očekuju i da će to “otvoriti tržišta i povećati tržišno natjecanje”.


Smanjenje digitalnog jaza ruralnog i urbanog


“Smanjit će se digitalni jaz ruralnih i urbanih sredina, porast će potencijal za poslovanje, spajat će se kroz to javna uprava, otvoriti mogućnosti za digitalizaciju kompletnog morskog pojasa s naglaskom na otoke i drugo, a ta izgrađena infrastruktura bit će i jedan od preduvjeta za ostvarenje digitalnih strateških ciljeva RH i EU u narednom razdoblju na što obvezuju i strateški i operativni dokumenti”, naglašavaju iz te tvrtke.


Navode i da su i druge članice EU-a, poput Poljske, Slovačke, Italije i dr. također investirale u agregacijsku javnu mrežu tijekom prijašnjih financijskih perspektiva EU, te je tamo, kao što će i u Hrvatskoj, to ponuditi na veleprodajnoj razini svim operatorima na tržištu pod jednakim, transparentnim i nediskriminirajućim uvjetima.


“U principu se radi o izgradnji nacionalne optičke infrastrukture na području cijele Hrvatske u koju će biti položeni svjetlovodni kabeli, a kojom će upravljati OIV. Osnova i za izgradnju buduće 5G pokrivenosti upravo je optička infrastruktura (kao kralježnica) nasuprot vjerovanju da se kod 5G mreža u svim segmentima mreže radi isključivo o bežičnom prijenosu”, zaključno poručuju iz OiV-a.