Ultrabrza mreža

Infrastruktura stiže do Čavala, Jelenja i Svilnog: Brzi internet uskoro na cijeloj Grobnišćini

Vladimir Mrvoš

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Stanovnici Grobnika do kraja godine dobit će mogućnost brzog interneta kada se u potpunosti završi optička mreža, na cijelom području pokrivanjaČAVLE – Jučer je na Čavlima postavljen kontejner koji će biti centrala, odnosno mozak i srce buduće optičke telekom infrastrukture koja će pokrivati područje Općine Čavle, Jelenja te Svilnog. Projekt vodi tvrtka RUNE Crow kao dio EU projekta.


Projekt RUNE prvi je i trenutno jedini prekogranični projekt na razini EU-a koji povezuje područja nekoliko država članica s ultrabrzom širokopojasnom optičkom infrastrukturom koja je dobila sredstva iz EU fonda. U sklopu projekta, tvrtka RUNE Crow će u iduće tri godine izgradit ultrabrzu širokopojasnu optičku infrastrukturu u ruralnim područjima Primorsko-goranske i Istarske županije. Izgradnjom mreže na područjima koja trenutno nisu pokrivena optičkom infrastrukturom, RUNE će pomoći lokalnim samoupravama u postizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020. povezivanjem na novu pristupnu optičku mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps. Kao osnova za započinjanje projekta u fazi pripreme bilo je provođenje javne rasprave za područje PGŽ-a vođene od strane REA Kvarner kroz Projektni tim e-Županije, na čelu s Vanjom Smokvinom, te je upravo zahvaljujući stručnom vodstvu Projektnog tima, PGŽ od samog početka bila vodeća Županija u RH u svim postupcima pripreme JLS-ova za početak realizacije projektata izgradnje širokopojasne infrastrukture.


– Ovim putem moramo istaknuti i pohvaliti Županiju i sve JLS-e koje sudjeluju na projektu, a koje su znale prepoznati i financirati projekt e-Županija preko Upravnog odjela za razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima, REA-u Kvarner te Projektni tim i na taj način značajno pridonijeti pripremi RUNE projekta, kaže Saša Ukić iz tvrtke RUNE Crow, te napominje da su brzine koje omogućava infrastruktura (ona komercijalna) 1 GB, ali je moguće koristiti i 10GB. RUNE ne ograničava brzinu, već je to stvar ugovora između operatora usluge i krajnjeg korisnika te i ne nudi telekom usluge, već to rade operatori koji su u mreži. Stanovnici Grobnika do kraja godine dobiti će mogućnost brzog interneta kada se u potpunosti završi optička mreža, na cijelom području pokrivanja.