Hi-fi poslastica

JBL predstavio jubilarno pojačalo sjajnog retro izgleda i futurističke tehnologije

T.I.

JBL je danas objavio detalje o novom integriranom pojačalu SA 750 koje je po dizajnu hommage pojačalima iz 60-ih godina, inspirirano starim JBL modelom „660“Kalifornijska tvrtka JBL slavi 75 godina postojanja i desetljeća tehnoloških inovacija u glazbi, filmu i opremi za radijsko emitiranje zvuka. I dok su u zadnjim desetljećima najpoznatiji su po zvučnicima i razglasnim koncertnim sustavima, JBL je nekad davno, u šezdesetima i sedamdesetima godinama 20. stoljeća izrađivao i ostale audio komponente za kućne hi-fi sustave, između ostalog i integrirana pojačala. Među njima i kultno pojačalo „660“ koje je u to vrijeme još nosilo puno ime osnivača tvrtke, audio inženjera Jamesa B. Lansinga.


JBL je danas dio grupacije Harman koja pod sobom ima kremu audiofilskih američkih tvrtki (AKG, Harman Kardon, Infinity, JBL, Lexicon, Mark Levinson i Revel), a svi zajedno su u vlasništvu korejskog Samsunga.
Da obilježe godišnjicu, JBL je danas objavio detalje o novom integriranom pojačalu SA 750 koje je po dizajnu hommage ranim pojačalima, inspirirano upravo modelom „660“.


Ispod prekrasnog retro kućišta kojeg krasi elegantno dizajnirana prednja ploča i klasične drvene stranice od furnira od tikovine nalazi se sve samo ne retro elektronika. Prije svega, u pojačalo klase G je inkorporirana Dirac Live tehnologija pomoću koje se kalibrira zvuk, odnosno prilagođava svakoj sobi. Tu su i striming protokoli Google Chromecast i Apple Airplay 2, u pojačalo je ugrađen digitalno-analogni pretvarač (DAC) visoke rezolucije, podrška za UPnP bežičnu konekciju što znači da se uređaj sam spaja na mrežu čim se spoji bez posebnog postavljanja, puno MQA dekodiranje za najvišu moguću kvalitetu strimanja digitalne glazbe.
U srcu JBL-a SA 750 je pojačalo G klase male potrošnje energije i visoke učinkovitosti koje razvija 120 W snage na 8 oma i 220 W na 4 oma.
Što se tiče priključaka, tu je Ethernet i WiFi s UpnP-om za automatsko spajanje na mrežu, USB ulaz za reprodukciju glazbe, dva optička i dva koaksijalna digitalna ulaza, te šest klasičnih RCA ulaza. Pojačalo ima i phono stage i na njega se može priključiti gramofon s MM i MC zvučnicom. Na njega se mogu spojiti dva para zvučnika, slušalice preko izlaza od 3,5 mm.


Za sjajan retro dizajn i najnoviju tehnologiju integriranog pojačala JBL SA 750 treba će posegnuti malo dublje u džep. Naime, predviđena cijena je 3000 američkih dolara, a pojačalo bi se na tržištu trebalo pojaviti tijekom travnja ove godine.