zbog 24 milijuna dolara

Japanska legendarna hi-fi tvrtka Onkyo odlazi u stečaj nakon 76 godina postojanja

T.I.

Još 2015. Onkyo je bio u stanju kupiti dio slavnog Pioneera, njegov odjel potrošačke elektronike, ali to se nije pokazalo spasonosnim. Još prošle godine prijetilo im je da nestanu s tokijske burze i onda su ih kupili  Voxx International  i Sharp Corporation



Legendarna kompanija za proizvodnju audio uređaja Onkyo odlazi u stečaj.  Zahtjev za stečajem japanska tvrtka podnijela je radi 24 milijuna dolara obaveza, što u današnjem svijetu tehnoloških tvrtki koje obrću milijarde ne izgleda kao neki ozbiljan iznos.


Nikkei Asia navodi insajderske informacije da je do ovakve situacije tvrtku dovela njena nemogućnost da drži korak s promjenama načina na koji danas ljudi slušaju glazbu. Drugim riječima, Onkyo je i dalje forsirao old school pristup, proizvodeći  hi-fi pojačala, stereo i AV receivere i playere fizičkih nosača zvuka, dok su nove generacije vezale slušanje glazbe preko mobitela i PC-a sa striming glazbenih platformi. Nadalje, kućni stereo i AV sustavi na kojima je Onkyo izgradio ime i 90-ih godina prošlog stoljeća dosegao svoje vrhunce, danas su izbor samo za probrane audiofile koji traže višu klasu, kvalitetna srednja klasa je izgubila bitku sa soundbarovima i mobilnim solucijama slušanja glazbe u čemu je Onkyo bio i ostao slab. Prava je to šteta, jer je do dana današnjeg Onkyo proizvodio sjajne hi-fi uređaje visoke kvalitete za relativno mali novac. Jedan od boljih primjera je stereo pojačalo A-9010 koje je po izlasku dobivalo visoke ocjene stručnog tiska.


Još 2015. Onkyo je bio u stanju kupiti dio slavnog Pioneera, njegov odjel potrošačke elektronike, ali to se nije pokazalo spasonosnim. Još prošle godine prijetilo im je da nestanu s tokijske burze i onda su ih kupili  Voxx International  i Sharp Corporation. Ni to očito nije bilo rješenje koje će ovoj marki utemeljenoj 1946. godine produžiti život.




Bez obzira što će firma kao takva otići u stečaj, prema navodima Nikkei Asia, Voxx i Sharp kao vlasnici prava, neće prestati koristiti ime Onkyo na svojim budućim proizvodima.