Na razini CD-a

Dobra vijest za audiofile: Spotify će omogućiti striming glazbe u “hi-fi” kvaliteti

Tihomir Ivka

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Spotify je najavio da će krajem ove godine pokrenuti novu visokokvalitetnu razinu striminga nazvanu „Spotify HiFi“. Nova pretplata nudit će zvuk u CD kvalitetiGlazbeni striming servis Spotify ljubitelji glazbe ne mogu ne voljeti, s obzirom da i bez pretplate preko njega mogu slušati svu zamislivu glazbu besplatno. Jedino što prekida idilu je tu i tamo pokoja reklama između pjesama. Spotify je vrlo ažuran, svi novi albumi i pjesme, bez obzira bila riječ o opskurnim izdanjima do onih mainstream dostupni su na dan izlaska pjesme ili albuma. Nadalje, algoritmi Spotifya su superiorni, recimo onima na YouTubeu, jer vam u ponudi i playlistama sugeriraju sličnu glazbu mnogo veće širine. Spotify je po tom pitanju sjajan za otkrivanje nove glazbe ili stare koju još niste čuli.


Iz kuta gledanja hrvatskog slušatelja, također samo dobre vijesti. Hrvatska fonoteka je iznenađujuće opsežna i popunjava se vrlo ažurno. Ako ne želite da vas prekidaju reklame i zanimljiva vam je mogućnost da i bez internetske konekcije imate glazbeni sadržaj u uređaju, tu je premium opcija koja se plaća 9,99 dolara mjesečno.


S druge strane, glazbenici smatraju da ih Spotify zakida, da nije normalno da se do glazbe može besplatno, da je  Spotify premium prejeftin i glazbenici u ime prava izvođenja dobivaju premalo. Potpisuju se i peticije, čak su se i vlade uključile, Spotify je jedan od servisa obuhvaćen aktualnim saslušanjima engleske vlade koja pokušava dokučiti kako zaštiti glazbenike od iskorištavanja.
Kako god, Spotify je dobra vijest za ljubitelje glazbe. A kasnije ove godine mogao bi postati omiljeni izvor za slušanje glazbe i za zahtjevnije slušatelje glazbe po pitanju kvalitete zvuka, pa i za „hi-fi“ puriste.  Naime, Spotify je najavio da će krajem ove godine pokrenuti novu visokokvalitetnu razinu striminga nazvanu „Spotify HiFi“. Nova pretplata nudit će zvuk u CD kvaliteti, što znači da će imati kompresiju bez gubitaka. Tvrtka je najavila da će HiFi biti dodatak njihovoj premium pretplatničkoj razini koja košta 10 dolara mjesečno.


„Obožavatelji nam daju do znanja da im je kvaliteta zvuka važna. Slažemo se, i zato smo na Stream On-u najavili Spotify HiFi . Kasnije ove godine pretplatnici na odabranim tržištima moći će nadograditi kvalitetu zvuka na Spotify HiFi i slušati svoje omiljene pjesme onako kako su je umjetnici zamislili i snimili“  – objavila je ovaj tjedan tvrtka u postu na njihovoj web stranici.


Treba reći da je kvaliteta zvuka na Spotifyju i sada vrlo zadovoljavajuća. U besplatnoj opciji ide do kvalitete brzine uzorkovanja 160 kbps što je solidno i prilično više od Internet radio stanica koje se uglavnom emitiraju na niskih 96 kbps ili standardnih 128 kbps što je donja razina prihvatljive MP3 kvalitete. Ako plaćate premium pretplatu Spotify omogućava slušanje glazbe na kvaliteti od 320 kbps što je već na korak do kvalitete CD zvuka.