Hi-fi ektravagancija

Korejski dizajneri smislili gramofon čiji tanjur levitira u zraku. Ali, nisu prvi, Slovenci takav već proizvode

Tihomir Ivka

Na demo uređaju pod radnim nazivom LEVI koji kao da je inspiriran Apple uređajima stoji i logo poznatog Harman/Kardon brenda, ali autori nisu dali do znanja stoji li etiketa na uređaju u fazi ideje zato jer je nešto s Harmanom dogovoreno ili je to samo njihovaželjaGramofonske ploče su odavno ponovno „in“ i to više nije sezonska pomodnost, rehabilitirane su u potpunosti i ponovno postale profitabilni faktor u diskografskoj industriji, poželjni poklon i nezaobilazni dio života svakog hipstera koji drži do sebe.


Logično je da su onda i gramofoni doživjeli renesansu. I jesu, ne u tolikoj mjeri kao ploče, jer ih na tržištu rabljenih stvari ima u obilju iz 70-ih i 80-ih kad su proizvedeni u desetinama milijuna komada, i to uglavnom tako da bi trajali dugo. Ali, niču nove ideje, novi dizajni i nove tvrtke na valu obnovljenog zanimanja za pločama kao nosačima zvuka, a i mnogo starih dokazanih proizvođača hi-fi opreme vratilo se proizvodnji gramofona. Neki od njih imaju tehnološke mogućnosti koje prije nekoliko desetljeća nisu imali. Iako su u svijetu hi-fija i dalje najcjenjeniji manualni uređaji s doslovno jednim on/off gumbom na cijelom uređaju, među novom publikom popularni su gramofoni koji imaju USB izlaz preko kojeg je moguće zapis s gramofonske ploče prebaciti u MP3 ili neki drugi digitalni format.


Ovih dana korejski dizajnerski par Jimin Hwang i Jihyo Seo predstavili su koncept gramofona koji tehnološki ide korak dalje.
Većina gramofona su na remenski ili direktni pogon (bilo je i onih na takozvani idler pogon valjka koji okreće tanjur), a ova su dvojica dizajnera osmislili su levitirajući tanjur koji lebdi i vrti se na osnovu elekromagnetskog polja odnosno magnetnog odbijanja.

Foto galerija: LEVI turntableNa demo uređaju pod radnim nazivom LEVI koji kao da je inspiriran Apple uređajima stoji i logo poznatog Harman/Kardon hi-fi brenda, ali autori nisu dali do znanja stoji li etiketa na uređaju u fazi ideje zato jer je nešto s Harmanom dogovoreno ili je to samo želja autora. Jedno je sigurno, ako Harman stoji iza projekta, bit će to njihov prvi gramofon u posljednjih 40 godina.


Treba reći da LEVI gramofon ne bi bio prvi takav na tržištu. Već neko vrijeme tvrtka Mag-Lev iz našeg slovenskog susjedstva proizvodi i prodaje gramofone s tanjurom kojeg ne pogoni ni remen ni motor direktno, već levitira i uz pomoć kompjuterskog procesora vrti se preciznom brzinom i linijom. Slovenci su i inače vrlo cijenjeni u svijetu proizvodnje gramofona, primjerice manufaktura Franca Kuzme jedna je od najcjenjenijih u svijetu visokovjernog zvuka, a za njegove gramofone audiofili širom svijeta izdvajaju i do 30 tisuća eura. U usporedbi s tim, za  – prije svega vizualnu – ekstravaganciju iz Mag-Leva koja izgleda kao mađioničarski trik, 2000 eura za osnovni model i ne izgleda tako puno.