NOVITETI

Izlazak sunca iznad Indijskog oceana u vlastitoj sobi. Sve je više specijaliziranih antistres i ambijentalnih TV programa

Vladimir Mrvoš

Antistres tv / Foto Home TV

Antistres tv / Foto Home TV

Televizori velikih dimenzija s visokom 4K rezolucijom stvaraju antistres programima posebnu atmosferu, a slikoviti kadrovi čine to da zaboravite na probleme i uronite u stanje mira i jedinstva s prirodomDanašnji televizori sve su većih promjera ekrana i kvalitete rezolucije, a svaki novi model s većom rezolucijom i većim dimenzijama kao i svojim smart, odnosno android mogućnostima, u pravilu smanjuje cijenu modelima s manjim promjerom ekrana i manjom rezolucijom.


Danas su u ponudi i 8K televizori sa zaslonima koji sadrže 7680 vodoravnih i 4320 okomitih piksela, što ukupno čini otprilike 33 milijuna piksela. Slovo »K« u izrazu 8K znači kilo (1000), što predstavlja televizor s vodoravnom rezolucijom od otprilike 8000 piksela.


Ti »K« modeli su dio UHD standarda – ultravisoka definicija TV uređaja, koji dolaze nakon HD televizora. Iako još nisu u standardnoj ponudi, 8K modeli imaju četiri puta više piksela nego 4K TV uređaji, za koje se može reći da imaju besprijekornu sliku.
Naravno, ako se program emitira u takvoj kvaliteti. Istina, 8K televizori prikazuju oštriju i detaljniju kvalitetu slike jer su pikseli na 8K televizorima toliko mali da ih nije moguće primijetiti čak ni izbliza, zbog čega slike s visokom razinom detalja sad postaju stvarnost.


Postavlja se pitanje čemu takvi televizori, kada se zna da su izuzetno rijetki programi koji emitiraju u 8K kvaliteti, a rijetki su i programi u 4K kvaliteti. Ipak ima pomaka. Ta tehnologija donijela je novi trend i pojavu novih specijaliziranih TV programa, kojima upravo visoka rezolucija i veliki ekrani omogućavaju nešto novo, osim gledanja filmskih hitova, odnosno sportskih prijenosa.


Pojavljuju se novi TV programi poput onih za antistres, ambijentalni ugođaj, vrhunski luksuz, muzejski program ili putopisne reportaže. Takve TV programe jedino se može gledati na 4K televizorima jer na malim i televizorima s niskom rezolucijom je gledanje tih programa potpuni promašaj.Pitoreskna mjesta


HOME 4K jedan je od prvih antistres TV kanala koji emitira na engleskom, ruskom, francuskom, španjolskom, kineskom i arapskom u ultravisokoj rezoluciji – UltraHD. Taj TV kanal prikazuje posjete pitoresknim mjestima našeg planeta tako da gledatelj ima priliku doći do jedinstvenih krajeva na Zemlji, do njihovih izuzetnih boja, krajolika i ugođaja. Moto ovog TV kanala je »Pogledajte svijet na drukčiji način!«.


Program je logičan nastavak kanala Wild Nature HD TV, ali uz napredniji 4K format. Taj antistres TV kanal u prvom redu namijenjen je stanovnicima velikih gradova koji žive u stanju kroničnog stresa.


Osim na »borbu protiv stresa«, usmjeren je i na pokretanje prirodnog mehanizma samoizlječenja, a autori ovog programa kažu da se »vježbajući svakodnevno uz gledanje TV programa, uštedi energija za napredak«.


Program ima više od 40.000 videozapisa i smatra se da gledanje određenih serija ima terapeutski učinak. Autori tog programa smatraju da slikoviti kadrovi čine da zaboravite na stres i uronite u stanje mira i jedinstva s prirodom.


Serijski program prikazuje slikovito putovanje kroz prirodu brojnih zemalja, u svoj raznolikosti njihovih prirodnih krajolika. U svijetu ovaj program u ponudi ima više od 46 operatera. Program se sastoji i od videozapisa koji traju manje od 40 sekundi, u kojima su zastupljeni elementi mora, planina, rijeka, jeseni, cvijeća, zime, pustinja, životinja, jutra, proljeća, kiše te prirodnih ljepota brojnih zemalja.


Od zemalja u ponudi su Slovenija, Italija, Francuska, Norveška, Island, Kazahstan, Kirgistan, Tajland, Španjolska, Rusija, Južna Afrika, Njemačka, zatim Alpe, Atlantik, Sahara, Krim…


Kad je riječ o liječenju stresa, u ponudi je i TV program myZen.tv HD, koji se može naći i u paketima nekih domaćih Pay TV paketa. To je kanal koji vas vodi u svijet prekrasnih krajolika, popraćenih smirujućim zvukovima oceana, vjetra i pjeva ptica. Budući da su u današnjem urbanom društvu ljudi izloženi velikom stresu, nekima je TV s takvim programom postao jedini izvor opuštanja.


Promjena krajobraza


U trendu su i ambijentalni TV programi. Oni pokušavaju dobiti gledatelje uz poruke – probudite se uz izlazak sunca iznad Indijskog oceana ili opustite se nakon dugog dana uz divnu polarnu svjetlost. Ovaj TV program putem velikog ekrana u sobe može donijeti krajobraze koji se mijenjaju ovisno o godišnjem dobu s glazbenom podlogom za svaku prigodu i svako raspoloženje.


Tako tijekom jeseni možete uroniti u boje kanadskih šuma, a ljeti ako morate raditi i ne možete ići na more, nakon radnog vremena možete putovati plažama. Tijekom hladnih zimskih večeri pak možete upaliti vatru u kaminu.


Zahvaljujući današnjoj TV tehnologiji možete uživati u ljetnim scenama usred zime i zimskih olujama usred ljetnog toplinskog vala. Ambijentalni TV program Stingray Naturescape namijenjen je i iznemoglim roditeljima koji traže trenutak mira, te onima koji žele malo »usporavanja« bez obzira na doba dana.


Veliki ekrani visoke rezolucije stvorili su još jedan novi tematski TV program, onaj koji je specijaliziran za vrhunski luksuz. Tako je formirana i LUXE.TV, prva međunarodna televizijska mreža u potpunosti posvećena svijetu luksuza.


Radi se o šest sektora luksuza. To su auti i jahte, ljepota i moda, sport i slobodno vrijeme, nekretnine i dizajn interijera, hoteli i gastronomija te nakit i satovi. Ovaj program ima produkcijske ekipe u 17 gradova diljem svijeta, a emitira se na engleskom, španjolskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i ruskom jeziku.


Ljubiteljima muzeja namijenjen je – Museum, kanal koji je u potpunosti posvećen vizualnoj umjetnosti. Museum TV osmišljen je oko jednostavnog koncepta. To su zabava, priče i informacije za sve one koji vole izložbe.


Pokriva likovnu umjetnost (klasična, moderna, suvremena), ali i street-art, stripove, digitalnu umjetnost, fotografiju, videoumjetnost, arhitekturu, dizajn. Svi programi snimaju se u 4K, a program sadrži dokumentarne filmove, vodiče kroz umjetničke gradove, obilaske privatnih muzeja, natjecanja i tečajeve umjetnosti, portrete umjetnika te umjetnička događanja diljem svijeta.


I na kraju, u novoj trendovskoj punudi u 4K kvaliteti je i TV program Through the Eyes of a Tourist (Gledano očima turista). Radi se o zbirci jedinstvenih priča koje su ispričali putnici iz cijelog svijeta koristeći svoje 4K videokamere.


Zahvaljujući vrhunskim mogućnostima TV tehnologije u vaše sobe može ući čak više od 600 pitoresknih lokacija iz cijelog svijeta, a svaki mjesec program se nadopunjuje sa 25 sati novog sadržaja koje stvara više od 250 autora iz cijelog svijeta. Nije nevažno napomenuti da se program emitira 24 sata, bez reklama, a već ga u ponudi ima 59 operatera širom svijeta.