Australski zakon

Facebook će korisnicima i medijima u Australiji uskratiti dijeljenje news sadržaja

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Jednom kad se zakon donese, Google, Facebook i ostali veliki internetski igrači morat će svim medijskim izdavačima plaćati naknadu za sadržaj koji korisnici koriste ili dijele preko internetskih platformiPrvo su prijetili da će jednostavno svoje usluge učiniti nedostupnima korisnicima u Australiji. Kad australska vlada nije pokazivala znakove popuštanja, Google je dogovarao suradnju s lokalnim medijskim izdavačima u kojoj bi oni osiguravali sadržaj i dijelili prihode od reklama u njihovom News Showcase projektu. Ovaj projekt direktnog dogovora mimo vlade i zakona Google sad gura u cijelom svijetu kako bi spremno dočekao mogući domino efekt nakon Australije.  Upravo danas Google je postigao dogovor s News Corpom, medijskim konglomeratom koji drži i dvije trećine glavnih dnevnika u Australiji.


Australska vlada i dalje insistira na svom zakonskom rješenju koje upravo ulazi u proceduru donošenja. Poanta se može iščitati upravo iz ovog primjera s News Corpom. Google se možda i dogovori s velikim izdavačima i pronađe financijsku obostranu korist, ali australsku vladu brinu mali, nezavisni medijski izdavači koji zbog internetskog monopola gube oglašivače, pa onda i prihode, a važni su za očuvanje zdravlja australske demokracije.


Jednom kad se zakon donese, Google, Facebook i ostali veliki internetski igrači morat će svim medijskim izdavačima plaćati naknadu za sadržaj koji korisnici koriste ili dijele preko internetskih platformi. Ako se ne uspiju dogovoriti o odšteti, državni arbitar će odrediti visinu naknade.
Facebook za razliku od Googlea nije ulazio u otvoreni javni sukob s Australijom oko ovog zakona, ali je danas objavio što će napraviti ako, odnosno kad stupi na snagu. Jednostavno će za korisnike u Australiji blokirati news sadržaj australskih medija, radije nego plaćati naknadu izdavačima za korištenje njihovog sadržaja.


Kako navodi Reuters, ovaj potez objašnjen u današnjem blogu Facebooka, ukazuje da internetski divovi nisu jedinstveni u odgovoru na zakonsko rješenje koje će vjerojatno proći u australskom parlamentu.


Odluka da nakon donošenja zakona u Australiji korisnici Facebooka više neće moći čitati ili dijeliti news sadržaj, odnosi se i na australske medije. Oni na svojim Facebook stranicama više neće moći „reklamirati“ svoj sadržaj objavom linkova.


Facebook neće čekati donošenje zakona, njihova odluka na snagu stupa odmah.