Pakt sa start-upom Antrophic

Amazon se uključuje u razvoj tehnologije umjetne inteligencije s 4 milijarde dolara ulaganja

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Amazonovi zaposlenici i korisnici oblaka dobit će rani pristup AI tehnologiji iz Anthropica kao dio dogovora, koju mogu unijeti u svoje poslovanje. Dio dogovora je i uključivanje Anthropica na razvoju tehnologije za Amazonove vlastite čipove Trainium i InferentiaFamozni ChatGPT, tehnologija umjetne inteligencije koja je podigla puno prašine u posljednjih godinu dana, nije nastala iz ničega. Veliki Microsoft u tvrtku OpenAI koja ga je razvila, ulaže još od 2019. godine, i to obilno, u pitanju su milijarde dolara. Koliko god se krilo zamki u razvoju ove tehnologije, računajući tu ugrožavanje tradicionalnih „ljudskih“ poslova za koje se zahtijeva kreacija i imaginacija, od smišljanja reklamnih slogana do pisanja filmskih scenarija, ali i moguće posljedice zloporabe i otimanja AI tehnologije od ljudskog utjecaja, na što upozoravaju i tehnološki moguli poput Elona Muska, nitko ne želi ostati na repu utrke u AI „naoružavanju“.


Jedna od najvećih tehnoloških tvrtki Amazon, posebno ako se ima na umu njihov Amazon Web Servis koja pruža platforme za računalstvo u oblaku i koji je ostvario prihod od 80 milijardi dolara samo u 2022. godini, je dosad bila prilično rezervirana po tom pitanju. Ali, to se sudeći po današnjoj objavi mijenja. Naime, Amazon ulaže čak 4 milijarde dolara u gotovini u start-up visokog profila Antrophic iz San Francisca. Ulaganje ne znači preuzimanje u vlasničkom smislu, Amazon neće imati ni predstavnika u izvršnom odboru tvrtke. Uostalom, oni nisu jedini koji ulažu u Antrophic, već je to prije učinio Google, ali u mnogo manjem opsegu. Antrophic će za Amazon razvijati posebne programe i tehnologije vezane uz umjetnu inteligenciju.


Amazonovi zaposlenici i korisnici oblaka dobit će rani pristup tehnologiji iz Anthropica kao dio dogovora, koju mogu unijeti u svoje poslovanje. Kako prenosi Reuters, u Antrophicu su se obvezali primarno oslanjati na Amazonove usluge u oblaku, uključujući obuku svojih budućih AI modela na velikim količinama čipova koje bi opet nabavljali preko Amazona. Dio dogovora je i uključivanje Anthropica na razvoju tehnologije za Amazonove vlastite čipove Trainium i Inferentia.
Reuters prenosi i izjavu Adama Selipskyja, izvršnog direktora Amazon Web Servicesa, koji otkriva obostrani interes u ovom ulaganju odnosno poslovnom paktu. Selipsky je rekao da će ova suradnja “pomoći da Anthropicovi modeli budu bolji, kao i pomoći da naša tehnologija čipova i naša AI infrastruktura budu bolji.”