VELIKI UTJECAJ

Je li TikTok pojeo internet? Evo što Tiktokeri Dario i Karlo kažu o kreiranju sadržaja za popularnu platformu

Jakov Kršovnik

Foto DARKO MAREŠ/Privatna arhiva

Foto DARKO MAREŠ/Privatna arhiva

TikTok je ogromna platforma sa sadržajima raznih trajanja na gotovo sve teme ljudskog djelovanja. Ima jako puno sadržaja koje bismo mogli opisati kao negativne, no ima i jednako toliko edukativnih, inspirativnih, vjerskih, duhovitih i svih drugih sadržaja, kaže KrznarićTikTok u Europi ima oko 238 milijuna korisnika, što znači da gotovo svaki treći Europljanin ima račun na toj društvenoj mreži. Osobito je popularna među mladima te oko 70 posto korisnika ima do 35 godina. Prema pisanju portala Datareportal, TikTok u Hrvatskoj koristi nešto više od milijun ljudi, no radi se o podacima samo za punoljetne osobe. Uz djecu i mlade od 13 do 18 godina te su brojke vjerojatno još i više. Isti portal navodi kako oglasi s TikToka dolaze do trećine korisnika interneta u Hrvatskoj, kojih je oko 3,3 milijuna. Dakle, TikTok u Hrvatskoj ima nemalu bazu, a kako izgleda kada vam je stvaranje videa i sadržaja za TikTok posao, pitali smo Darija Marčaca koji vodi zajednicu Crew te Karla Krznarića koji kreira videosadržaje kao dio Crew zajednice.


Ona ukupno broji više od osam milijuna pratitelja, što je čini najvećom zajednicom TikTok kreatora u regiji Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore i Slovenije. Radili su za Zagrebačku banku, Wolt, Pipi, GNK Dinamo, Lidl i druge brendove. Tim Darija Marčaca kreira videe za TikTok te vodi profile na toj društvenoj mreži. Crew je osnovao 2022. godine kao odgovor na rastuću popularnost TikToka kao platforme koja se ističe autentičnim i neobrađenim sadržajem, dodaje.
– Osnovna filozofija TikToka je da što iskreniji i »siroviji« sadržaj ima veću vrijednost, što se odražava i u pristupu zajednice Crew. Ovaj pristup privlači veliku pažnju, posebno među mlađim generacijama, što je dovelo do toga da kompanije počnu koristiti TikTok kao alat za marketing, prvenstveno zbog njegove sposobnosti da dopre do široke publike, uključujući milenijalce i generaciju Z, govori Marčac.


Kreatori iz regije


Zbog velikog organskog dosega i mogućnosti da se na autentičan način poveže s publikom, odlučio je stvoriti zajednicu koja će na jednom mjestu okupljati kreatore iz cijele regije – Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
– Naša je misija pružiti pratiteljima pozitivan i kreativan sadržaj te istovremeno ponuditi brendovima efikasnu platformu za njihove marketinške kampanje na TikToku. Crew je pokrenut jer je prepoznata potrebu za kvalitetnim, dobronamjernim i kreativnim sadržajem na regionalnoj razini. Zajednica je brzo privukla veliki broj pratitelja, čime ne samo da olakšava brendovima pristup TikToku, već i promiče novu generaciju talentiranih kreatora koji mogu profesionalno živjeti od svoje kreativnosti, nastavit će naš sugovornik.
U okviru zajednice Crew trenutno je više od 60 kreatora koji rade kao suradnici. No, »Crew Core tim« čini 26 stručnjaka iz različitih područja digitalnog marketinga, videoprodukcije i upravljanja društvenim mrežama.


– Veći dio njih je stalno zaposlen, imamo i studenata, ali i vanjskih suradnika koji su angažirani na projektima prema potrebi. Broj suradnika koji angažiramo ovisi o opsegu i specifičnostima pojedinih projekata. Oni su obično specijalisti u određenim tehničkim ili kreativnim područjima koji nam pomažu da ostvarimo specifične zahtjeve naših klijenata i projekata. Takav model nam omogućuje fleksibilnost i prilagodljivost, što je ključno u dinamičnom okruženju digitalnog marketinga, govori Marčac.


Kontinuitet i stabilnost


Stalni tim dakle osigurava kontinuitet i stabilnost, dok freelance suradnici doprinose svježinom ideja i specijalističkim znanjem koje je ponekad potrebno za specifične aspekte projekata. Na taj način učinkovito koriste resurse i kapacitete ovisno o trenutnim potrebama i projektima na kojima rade. Dario Marčac menadžer je Crew zajednice, vodi i organizira tim te stvara strategiju razvoja zajednice. No, voli biti i u ulozi kreatora sadržaja, posebno kad se radi o novom projektu ili konceptu.
– Uloga kreatora sadržaja omogućuje mi da ostanem povezan s kreativnim aspektima našeg posla i da iz prve ruke razumijem trendove i preferencije naše publike na TikToku. Osim toga, moje iskustvo kao kreatora sadržaja doprinosi boljem razumijevanju izazova s kojima se suočavaju naši kreatori, što mi pomaže u efikasnijem vođenju i podršci cijelog tima. Stoga, iako je moja glavna odgovornost upravljanje Crewom, sudjelujem i u kreiranju sadržaja, što smatram važnim za održavanje autentičnosti naše zajednice, dodat će.


A kakve su specifičnosti marketinških kampanja na TikToku? Naš sugovornik podcrtava da se pristup u osmišljavanju marketinške kampanje za TikTok razlikuje od klasičnih metoda. TikTok zahtijeva specifičan način jer je format sadržaja brz i vizualno privlačan, a publika traži autentičnost i kreativnost.
– Kada radimo kampanju za neku tvrtku ili brend, ključno je da detaljno razumijemo specifičnosti proizvoda ili brenda kako bismo mogli istaknuti njegove najprivlačnije aspekte na način koji će odjeknuti među korisnicima TikToka. Na TikToku je važno koristiti kratke videoformate, često ne duže od minute, što znači da poruka mora biti jasna i brza. Iskorištavanje postojećih trendova i popularnih audiozapisa može značajno povećati vidljivost sadržaja, stoga je važno biti u toku s novostima platforme, kaže Dario Marčac.


Strateško planiranje


Posebno ističe da se na TikToku favorizira iskren i ‘sirov’ pristup u odnosu na druge platforme poput Instagrama, gdje se cijeni više polirani i idealizirani prikaz. To znači da kreatori često dijele osobnije i spontanije trenutke, što dodatno doprinosi autentičnosti i privlačnosti sadržaja.
– Zato u svakoj kampanji nastojimo integrirati te elemente kako bismo maksimalno iskoristili mogućnosti koje platforma nudi, osiguravajući da naš sadržaj ne samo da postiže marketinške ciljeve, već i rezonira s TikTok zajednicom na prirodan i efektan način, kaže Marčac.


Radni dan voditelja zajednice Crew vrlo je dinamičan te je zapravo svaki dan drukčiji pa je stoga i posao zanimljiv i ispunjava, govori naš sugovornik. Dan obično započinje rano, čitanjem e-mailova i praćenjem društvenih mreža kako bih bio u toku s najnovijim trendovima. Onda slijedi »klasičan« menažderski dio, sastanci s članovima tima i klijentima na kojima se analizira napredak projekata te planiraju buduće aktivnosti. Dario Marčac često drži i predavanja kako se jasno profilirati i razviti ideje za videe, a i gostuje na konferencijama i panelima.
– No, kad to nije slučaj, velik dio mog dana posvećen je strateškom planiranju. To uključuje osmišljavanje novih ideja i kampanja, analizu rezultata tekućih projekata i prilagođavanje strategija kako bi se maksimizirala učinkovitost naših marketinških aktivnosti. Moja pozicija zahtijeva stalnu kreativnost i brzo prilagođavanje promjenama na tržištu. Moja najodgovornija uloga u timu je mentorstvo mladih talenata unutar tima, poticanje njihova razvoja i osiguravanje da svatko može dati svoj maksimum u okruženju koje potiče inovativnost i eksperimentiranje, opisuje Dario Marčac.


Korak po korak


Karlo Krznarić je 2018. godine počeo karijeru kao trener komunikacije i javnog nastupa, prvo kroz individualne i grupne treninge, ali i online videotečajeve. Snimao je sadržaje svojih radionica u formatu jednosatnih ili dvosatnih tečajeva te ih objavljivao na online platformama gdje su ljudi plaćali da ih gledaju. No, kada je došla pandemija i više nije mogao držati radionice uživo, počeo je isječke tih tečajeva objavljivati na TikToku kako bi ih promovirao.
– Ti videi nailazili su na dobre reakcije pa sam, korak po korak, umjesto korištenja materijala iz tih tečajeva, počeo stvarati originalne sadržaje ciljano za TikTok. Tako sam razvio profil na TikToku preko kojeg sam onda počeo raditi i za zajednicu Crew, što danas čini najveći dio mog posla. Radim u samom core timu Crewa kao voditelj odjela za ljudske resurse i kao content kreator koji stvara sadržaje za profile klijenata. Osim toga, vodim i TikTok profil za jednog klijenta izvan Crewa, opisuje Karlo Krznarić.


Dodaje kako se stvaranje sadržaja za TikTok sastoji od nekoliko aktivnosti: osmišljanje videa, odnosno pisanje scenarija, snimanje, montaža i analiza. Naravno, sve to ovisi i o tome o kakvoj vrsti contenta se radi te snima li se za vlastiti profil ili profile klijenata.
– Moj proces u pravilu izgleda ovako: za svaki video unaprijed pišem scenarij. Pritom ih nikada ne pišem pojedinačno, nego više odjednom, npr. pet. Tada snimim svih pet videa u jednom snimanju, a onda ih kroz dane montiram, objavljujem i analiziram rezultate. Iako posao kreatora sadržaja zvuči kao da donosi jako puno slobode, ponekad je upravo suprotno. Pri vođenju profila jedna od najvažnijih stvari je konzistentnost objavljivanja, a na TikToku je često uobičajeno da se videi objavljuju jednom dnevno. To znači da je vrlo teško ići na godišnji odmor. Kreator mora ili unaprijed pripremiti dovoljno sadržaja koje će objavljivati dok je na odmoru ili riskirati stagnaciju profila, govori Krznarić.


Kako zaraditi


Kod osmišljavanja sadržaja za TikTok najvažnije je odabrati neku vrijednost, na primjer humor, inspiraciju, znanje ili bilo što zbog čega će publika osjećati da je bogatija, a ne siromašnija, nakon gledanja videa.
– Kada se radi o osobnim brendovima, to naravno nije toliko sporna tema – kreatori stvaraju sadržaje na teme u kojima misle da mogu pridonijeti drugima – bili to skečevi, kuharski videi ili savjeti o programiranju. No, poteškoće često nastaju kada se počnu raditi sponzorski videi. Nije uvijek lako napraviti video koji jasno promovira neki proizvod, a nije reklama, već gledatelju daje neku vrijednost neovisno o promociji. No, zato je uvijek tako lijep osjećaj kada to pođe za rukom, opisuje naš sugovornik.


Otkriva nam i kako se zarađuje radeći videe za TikTok. U pojedinim državama sama društvena mreža plaća korisnike po tisući pregleda, no ta je opcija dostupna samo u pojedinim državama poput SAD-a, Njemačke i Francuske, ali ne i zemljama u našoj regiji.
– Preostale opcije zarađivanja su sljedeće: sponzorski videi na vlastitom profilu – poduzeće plaća kreatora da u nekom svom videu uključi promociju njihovog proizvoda, odnosno usluge, videi na proflima klijenata – kreatori stvaraju sadržaje koji se objavljuju na TikTok profilu poduzeća. Zatim, promocija vlastitih ili tuđih proizvoda – kreatori koriste svoj kanal kao način pronalaska potencijalnih kupaca za vlastite ili tuđe, digitalne ili fizičke, proizvode i usluge od kojih zarađuju ili dobivaju proviziju te donacije gledatelja, gledatelji daju donacije svojim najdražim kreatorima u obliku digitalnih poklona na TikTok live streamovima ili preko platformi poput Patreona, opisuje Karlo Krznarić.


Utjecaj na društvo


Na kraju i on nam daje komentar o utjecaju TikToka kao društvene mreže s kratkim videima. Općenito govoreći, kaže da je to kao da se pitamo kakav utjecaj televizija ima na društvo.
– TikTok je medij, odnosno platforma koja ima vlastite zakonitosti kao i svaka druga platforma. Svaki pojedinac je odgovoran za sebe (i roditelji za svoju djecu) – treba analizirati sadržaje koje gledamo i paziti u kojem smjeru nas oni vode. Kao i YouTube, TikTok je ogromna platforma sa sadržajima raznih trajanja na gotovo sve teme ljudskog djelovanja. Ima jako puno sadržaja koje bismo mogli opisati kao negativne, no ima i jednako toliko edukativnih, inspirativnih, vjerskih, duhovitih i svih drugih sadržaja, kaže Krznarić.


Što se tiče duljine videa, dodaje da se TikTok proslavio kratkim videima, no već duže vremena sve više potiče kreatore na stvaranje dužih videa.
– Unatoč tomu, videi na njemu u pravilu su znatno kraći od videa na YouTubeu, a dakako i na drugim medijima poput televizije ili radija, ne računajući reklame. Mogu zamisliti da konzumiranje takvih sadržaja smanjuje mogućnost koncentriranja, no TikTok to nije izmislio, već je samo odraz takvog vremena. Prije TikToka, slične formate imali su Vine, Snapchat i Instagram. TikTok je samo ukomponirao tendencije vremena u jednu platformu. Pritom je malo što na svijetu isključivo pozitivno ili negativno. Tako i TikTok uz te potencijalne nepovoljne utjecaje, ima i mnoštvo korisnih o kojima bih mogao dati cijeli jedan zasebni intervju. U svakom slučaju, svaka generacija odrasta s nekom novom tehnologijom i svaka generacija smatra da nova tehnologija kvari mladež. Prije TikToka i smartphonea to je bilo računalo, prije njega televizor, pa radio, onda telefon i tako možemo ići unatrag sve dok ne dođemo do otkrića vatre, zaključuje naš sugovornik.


Kao i YouTube, TikTok je ogromna platforma sa sadržajima raznih trajanja na gotovo sve teme ljudskog djelovanja. Ima jako puno sadržaja koje bismo mogli opisati kao negativne, no ima i jednako toliko edukativnih, inspirativnih, vjerskih, duhovitih i svih drugih sadržaja, kaže Krznarić.


Od nekoliko tisuća do milijuna pregleda


Doseg marketinških kampanja i videa na TikToku može biti iznimno velik, zahvaljujući dinamičnoj prirodi platforme. Broj pregleda varira ovisno o nizu faktora, uključujući tematiku i vrstu sadržaja, angažman zajednice i trenutne trendove. Marčac kaže da vidozapisi koje kreiraju za klijente mogu postići od nekoliko tisuća do nekoliko stotina tisuća, pa čak i milijune pregleda.
– Lansiranje našeg brenda Crew na TikToku privuklo je u sedam dana 10,4 milijuna pregleda, što pokazuje koliko možemo doseći široku publiku. Svakodnevno radimo na tome da naši videi budu inovativni i u skladu s onim što trenutno rezonira među korisnicima, što nam pomaže u maksimiziranju dosega i vidljivosti. Ovakvi rezultati su plod temeljite analize tržišta, razumijevanja ciljane publike i kreativnog pristupa koji osigurava da se naš sadržaj izdvaja. Svaka kampanja je prilika za učenje i poboljšanje, tako da kontinuirano pratimo učinkovitost naših videa i prilagođavamo strategije kako bismo ostvarili još bolje rezultate u budućnosti, opisuje Marčac.


Odgovorno korištenje


TikTok, kao društvena mreža s formatom kratkih videa, ima značajan utjecaj na društvo, a taj utjecaj ironično, ovisi o tom istom društvu, odnosno sadržaju koje društvo stvara i konzumira, kaže Dario Marčac.
– S jedne strane, TikTok potiče kreativnost i izražavanje među korisnicima, omogućujući im da dijele svoje ideje, talente i mišljenja na zabavne načine. Platforma je također postala važan alat za obrazovanje i podizanje svijesti o različitim društvenim, političkim i ekološkim temama, što može imati pozitivan utjecaj na društvo potičući informiranost i aktivizam. Međutim, postoje i negativni aspekti. TikTok može poticati brzo širenje dezinformacija zbog svoje viralne prirode i kratkog formata koji često ne dopušta dublje analize ili provjere činjenica. Osim toga, pritisak na kreiranje savršenog sadržaja i potreba za stalnom pažnjom mogu negativno utjecati na mentalno zdravlje, posebno među mladima. Utjecaj TikToka na društvo uvelike ovisi o tome kako korisnici i kreatori sadržaja biraju koristiti platformu. Važno je promicati odgovorno korištenje i stvaranje sadržaja koji je autentičan, informativan i osmišljen na način koji pozitivno doprinosi zajednici i društvu u cjelini.