Studio 20a

VIDEO Luka Rossi, šef Vinistre: Kvarner treba povećati broj vinograda, u Istri nam krajem sezone fali vina

Edi Prodan

Vinistra se otvara u petak u sportskoj dvorani Žatika u Poreču, a ostaje otvorenom do nedjelje u 19 satiLuka Rossi, predsjednik Vinistre u srpnju bilježi svoju prvu godišnjicu na čelu jedne od najznačajnijih hrvatski vinskih asocijacija u čijem članstvu participira više od stotinu vinara.Obrazovan i mlad, najstariji od trojice sinova obitelji Rossi koja u Bajkinima nedaleko Vižinade nastavlja dugogodišnju tradiciju vinogradarstva i vinarstva, već je odradio niz domaćih i međunarodnih sajmova te značajnih testiranja vina iz Vinistrinog portfelja.
Najveći mu ispit svakako slijedi 5. svibnja kad se u Poreču otvara 29. Vinistra.


– Vinistra se otvara u petak u sportskoj dvorani Žatika u Poreču, a ostaje otvorenom do nedjelje u 19 sati. Uz veliki broj vinara, samo iz Vinistre ih je 70, ovogodišnja maifestacija, a da nije bilo pandemije bila bi 30. po redu, ističe se i po tome što će se na trećini glavnog prostora odvijati ocjenjivanje u sklopu Concoursea Mondial de Bruxelles, jedne od najznačajnijih vinskih manifestacija na svijetu, ističe Rossi.


Jedinstvena je to prigoda javnog ocjenjivanja tako da ove godine Vinistra i njezini posjetitelji dobivaju i značajnu dodanu vrijednost.


S obzirom da mu je trideset godina i da je treći predsjednik, nakon Ivice Matoševća i Nikole Benvenutija, te snažne vinsko-vinogradarske institucije, zanimalo nas je kakve planove ima s udrugom na čijem je čelu.


– Nisam samo ja mlad u Vinistri, većina članova najvažnijih tijela Vinistre, od direktora Ivana Marića nadalje, mlađe je dobi. Razumljivo je to jer kod mladih im više enrgije, želje za realizacijom naučenog, za afirmacijom.


Ipak, nikad se ne smije zaboraviti ni na one koji su stvarali tu našu lijepu priču tako da su i oni uključeni sva naša odlučivanja. Moje je nastaviti tamo gdje su prethodnici stali jer svi smo mi dio strategije koja je usvojena 2018. godine. Ali da, moja je misija novo brendiranje istarskih vina kao i Istre kao jedne od najvažnijih vinskih regija na svijetu. Koliko god u javnosti djelovalo kako su istarska vina dosegnula svoje vrhunce, istina je da se itekako u svemu može nastaviti s rastom kvalitete.


Rosi uvijek ističe i značaj znanosti za razvoj novih generacija istarskih vinara.


– Osim naših porodičnih tradicija najvažniji za razvoj istarskog vinarstva je porečki Poljoprivredni odjel riječkog Veleučilišta. Bez znanosti i usvajanja novih znanja napredak je naprosto nemoguć. Ne kažem da su naši prethodnici radili loše, ali upravo znanja stečena visokoškolskim obrazovanjem našim su generacijama omogućila kvalitativne pomake, dodao je Rossi.S obzirom da je prema novoj organizaciji vinogorja došlo do povezivanje Istre i Kvarnera, koje su poruke Rossija kolegama “s druge strane Učke”?


– Sve je više vinara s Kvarnera u Vinistri, mnoštvo autohtonih kvarnerskih sorti je odlično brendirano, jako je velik i broj sommeliera na Kvarneru. Ono što nije dobro, veličina je površina pod vinogradima. Iako Istra ima negdje 25 puta više vinograda od Kvarnera, našim vinarima često, već krajem turističke sezone nedostaje vina.S obzirom da je i Kvarner silno jaka turistička regija, jasno je da bi povećanje vinogradarskih površina i veća proizvodnja autohtonih vina itekako imala otvorena sva tržišna vrata, zaključio je Rossi te još jednom pozvao sve zaljubljenike u vino da od 5. do 7. svibnja posjete Poreč i 29. izdanje Vinistre.


I još jedan novitet: od ove se godine ulaznice za Vinistru mogu nabaviti i digitalnim putem, online.