filmski festival

Zlatnu palmu dobila Francuskinja Julija Ducournau za film “Titane”, veliki uspjeh hrvatskog filma “Murina”

Hina

Reuters

Reuters

Prije Julie Ducournau, jedina žena koja je dobila Zlatnu palmu bila je Jane Campion, porijeklom s Novog Zelanda, koja je nagradu osvojila 1993. za film “The Piano”.ZAGREB – Francuska redateljica Julia Ducournau osvojila je Zlatnu palmu na 74. Filmskom festivalu u Cannesu za film “Titane”, postavši tako tek druga žena u povijesti festivala koja je dobila ovo prestižno priznanje.


Prije Julie Ducournau, jedina žena koja je dobila Zlatnu palmu bila je Jane Campion, porijeklom s Novog Zelanda, koja je nagradu osvojila 1993. za film “The Piano”.


Nagrađeni film Julie Ducournau, o serijskom ubojici, jedan je od najuspješnijih uradaka koji su se ove godine natjecali u glavnom programu najprestižnijeg svjetskog filmskog festivala koji je održan u neizvjesnim uvjetima pandemijske krize.
Nagradu za najbolju režiju osvojio je Francuz Leos Carax za film “Annette”, a Grand Prix, drugu po važnosti festivalsku nagradu nakon Zlatne palme, podijelili su iranski redatelj Asghar Farhadi i finski Juho Kuosmanen.


Ferhadi je nagradu dobio za film “A Hero”, koji se bavi moralnim dilemama čovjeka koji pronađe torbu punu novca, a Kuosmanen za film “Compartment No 6”, priču o putovanju jedne žene kroz Sovjetski Savez osamdesetih.


U trenutku zbunjenosti prije objave nagrada, predsjednik žirija, američki redatelj Spike Lee, prerano je otkrio dobitnicu odgovarajući na novinarsko pitanje o nagrađenima postavljeno na francuskom.


Prošle godine festival se zbog pandemije nije održao pa su organizatori s ovogodišnjom selekcijom imali pune ruke zbog naslova zaostalih iz godine prije.


Film Antonete Alamat Kusijanović “Murina” dobio je u subotu na svečanom proglašenju pobjednika ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu prestižnu nagradu Camera d’Or, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu.


Camera d’Or službena je festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.


To je prvi put od samostalnosti Hrvatske da je jedan hrvatski film uvršten u program “15 dana autora” (Quinzaine des Réalisateurs) koji se održava od 1969. godine u sklopu festivala u Cannesu, a donosi kratkometražne i dugometražne igrane i dokumentarne filmove sa svih strana svijeta i svjetskoj publici otkriva nova redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika.


Predsjednica žirija, glumica Melanie Thierry prilikom dodjele nagrade u Cannesu rekla je da su nagradili snažan film, a odluku su donijeli vrlo lako i bez velikih dvojbi. Nagradu je preuzeo koscenarist filma Frank Graziano.


Projekcija Murine održana je u dvorani Theatre Croisette što je bila i svjetska premijera pred punim gledalištem i u prisutstvu redateljice, glumaca Danice Ćurčić, Gracije Filipović, Leona Lučeva i Jonasa Smuldersa te koscenarista Franka Graziana te ostale filmske ekipe.


Reakcije publike i pozitivne ocjene kritike u inozemnim medijima bile su nagovještaj moguće prve velike nagrade.


Film Murina u subotu, 17. srpnja ima svoju hrvatsku premijeru na Pulskom filmskom festivalu nakon kojeg slijede projekcije na Sarajevo Film Festivalu, na Rabu, a potom i u kinima širom Hrvatske.


Murina je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma “U plavetnilo”. Snimao se na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.


Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović rođena je u Dubrovniku. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila je studij produkcije, a zatim režiju na Sveučilištu u Columbia u SAD-u. Prije Murine režirala je kratki film “U plavetnilo” koji je osvojio nagrade u Berlinu i Srce Sarajeva te je bio nominiran za studentskog Oscara.


Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).


U autorskom timu filma su još i Helene Louvart (direktorica fotografije), Ivan Veljača (scenograf), Amela Bakšić (kostimografkinja), Snježana Gorup (majstorica maske), Julij Zornik (dizajner zvuka), Vlado Gojun (montažer), Poster (vizualni efekti) te Evgueni Galperine i Sacha Galperine (skladatelji). Glavne uloge nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis.