Mali Lošinj

Zaključeni Dani Josipa Kašmana: Julian Rachlin i Andrej Gugnin za kraj

Bojan Purić

Julian Rachlin i Andrej Gugnin / B. PURIĆ

Julian Rachlin i Andrej Gugnin / B. PURIĆ

Koncert Rachlina i Gugnina potrajao je nešto dulje od sata, a zanimljivo je da je za ovu prigodu, baš kao i lani, na otok dopremljen vrhunski klavir iz Srbije



MALI LOŠINJ – Na otočkim je pozornicama ljeti uobičajeno veliki broj glazbenih nastupa različitih žanrova, no ovih dana, gledano kriterijem međunarodne reputacije sudionika, sve je nadmašio program druge večeri Dana Josipa Kašmana, u kojemu su nastupili litavsko-austrijski violinist Julian Rachlin i ruski pijanist Andrej Gugnin.


Obojica su u Malom Lošinju svirala i prošle godine – tada i s violisticom Sarah McElravy, koja je ispočetka bila najavljivana u programu, no ipak nije ovaj put zasvirala pred lošinjskom publikom. Tako je i program bio ponešto drugačiji od onog iz najave festivala pa su izvedene sonate za violinu i klavir Brahmsa i Francka, a s programa su otpali Prokofjev i Šostakovič.


Koncert Rachlina i Gugnina u kinodvorani Vladimira Nazora potrajao je nešto dulje od sata, a zanimljivo je da je za ovu prigodu, baš kao i lani, na otok dopremljen vrhunski klavir iz Srbije.




Uoči koncerta, okupljenu je publiku pozdravio voditelj festivala Danijel Gašparović, istaknuvši da postoje ideje za produljenjem festivala na veći dio ljeta, uz uvrštenje majstorskih tečajeva i koncerata sa sudjelovanjem orkestara, kako bi lošinjskim ljubiteljima klasične glazbe, i onima koji su na otoku ljeti, bio omogućen bogatiji glazbeni sadržaj, ali i kako bi spomen na “kralja baritona”, opernog pjevača Josipa Kašmana, bio još konkretniji.


Kako smo već izvještavali, ove godine održane su dvije festivalske večeri, s tim da je prva bila sastavljena od opernih arija, a nastupili su operni pjevači Davor Nekjak i Ferenc Walter (gost iz Budimpešte) te operne pjevačice Marta Hut i Emilia Rukavina, uz klavirsku pratnju Darijana Ivezića.


I ove godine su organizatori festivala bili “Cristoforium Art” i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj, a bilo je ovo ukupno sedamnaesto izdanje priredbe kojoj je u nekoliko navrata mijenjana koncepcija, sadržaj i organizacijski kolektiv. Prvi festival je održan 2006. godine u suradnji dirigenta i glazbenog pedagoga Antuna Petrušića iz Zagrebačkog opernog studija i Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj na čelu s tadašnjom ravnateljicom Gordanom Antoninić.