Martina Frka Milotić

Predstavljen roman “Pripovjedačica”: Zaboravljeni mitovi pretvoreni u moderne priče

Katarina Bošnjak

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

 Predstavljena je nova knjiga autorice i novinarke Martine Frka Milotić



Nakon uspješne zbirke obiteljskih priča »Mala Kme osvaja svijet«, autorica i novinarka Martina Frka Milotić se na police knjižara vratila s još jednim odličnim naslovom, romanom »Pripovjedačica« koji je službeno objavljen 1. prosinca prošle godine.


Roman je sada predstavljen u Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka, u kojoj se posljednja promocija održala još u Mjesecu hrvatske knjige.


Predstavljanje je vodila Lea Klarić, blogerica iz »Knjiga uz kavu«, a videopozivom su bili uključeni i ilustratorica Jelena Hrvoj, kao i Sonja Šumić i Bartul Vlahović u ime Naklade Fragment.




Radnja ovog fantasy romana bazira se na gotovo već zaboravljenim krčkim i kvarnerskim mitovima i staroslavenskoj mitologiji, koje je autorica pretvorila u modernu priču bajkovitog predznaka.


Dobar dio knjige odvija se u svijetu koji graniči s maštom, no lokacije na kojima se radnja odvija, poput Čavlene, Dolove i planine Mjesec iznad Baške, su stvarna mjesta na otoku Krku.


Lokalne legende


»Da bi pronašla izgubljeni dar, Danica se jednog dana zaputila u staru kuću u selo koje je bilo dio njezina obiteljskog nasljeđa, a ono što je tamo pronašla, zauvijek će promijeniti tijek povijesti. A kako?


Foto Mateo Levak


Pa, morat ćete doznati sami. Ono što vam mogu otkriti jest što ćete upoznati neka imena iz naših već zaboravljenih priča, sresti bogove i vile, bića o kojima se danas tek ponegdje još usmenom predajom prenose legende – naučiti nešto o svađi Peruna i Velesa, tragičnoj priči Jarila i Morane, o Moraninu ludilu, bijesu i strahu, Mokoši, Maliku, Ledi i Vesni i još ponekim bićima iz legenda, oživjelima pod bujanjem Martinine mašte«, piše o knjizi recenzentica i beta-čitateljica Zlatka Minđek s book bloga Life&Socks.


Kako je autorica objasnila na promociji, jedan od ciljeva romana je motivirati na čitanje, a sama ideja za knjigu je nastala kada je shvatila da nema knjiga niti slikovnica za djecu o mitovima i legendama s Kvarnera, zbog čega je odlučila sama prikupiti mitove i legende s lokalnog područja što je bio proces od desetak godina, nakon čega je uslijedilo pisanje.


Foto Mateo Levak


– Prvi nacrt knjige je nastao u manje od mjesec i pol dana, doslovno tijekom jednog ljeta, svaku večer po nekoliko sati s obzirom na to da imam djecu i obaveze, a onda se taj osnovni nacrt malo po malo nadograđivao u sljedećih godinu i pol dana.


Bilo je puno promišljanja na koji način bi se što još moglo dodati, nadograditi i popraviti, tu su veliku ulogu imali su moji beta-čitatelji – objasnila je autorica.


Velik interes za knjigom


Iako je zbirka »Mala Kme osvaja svijet« osvojila srca mnogobrojnih čitatelja, autoricu je iznenadila činjenica da je i njezina druga knjiga gotovo rasprodana u prvoj nakladi već u periodu pretprodaje.


– »Mala Kme« je moja prva knjiga, međutim to je sasvim drukčiji žanr, to je zbirka mojih blogova koji su nastali kroz nekoliko godina, a ovdje je i tematika vrlo uska s obzirom na to da je područje interesa Krk koji ipak ima manje od 20.000 ljudi, s druge strane to je fantasy, a ljudi većinom čitaju krimiće i ljubiće, tako da me izulo iz cipela to što se razvio toliki interes za knjigom, i to još u korona-vrijeme kad nažalost nemamo toliko prilike ni za promocije.


Roman tvrdih korica u bogato ilustriranom izdanju s potpisom ilustratorice Jelene Hrvoj dostupan je u web-shopu Naklade Fragment te u redovitoj prodaji u knjižarama diljem Hrvatske. Sljedeća želja Martine Frka Milotić, na kojoj trenutačno radi, jest vratiti se svojoj prvoj ideji i napraviti slikovnicu za djecu koja bi sažela sve krčke i kvarnerske mitove i legende.