Promocija baštine otoka

Camino Krk: Počinju predavanja, za vikend rezervirane organizirane šetnje

Mladen Trinajstić

Foto TZ KRK

Foto TZ KRK

U petak će predavanja o Caminu u Velikoj vijećnici grada Krka održati Mirjam Jukić i Martina Frka Milotić, a subota i nedjelja rezervirani su za organizirane šetnje Camino Krk rutom: Krk – Brzac (23 km) i Brzac – Malinska (22,9 km).KRK – Nakon što se u proteklim godinama krčka Camino Krk ruta, a s njom i cjelokupna hodočasnicima i izletnicima okrenuta ponuda, isprofilirala kao jedan od atraktivnijih te od najšire javnosti zamijećenijih turističkih proizvoda otoka Krka, otočani nastavku promoviranja te vrste svoje ponude sad pridaju dodatnu pažnju. Poticaj nastavku rada na obogaćenju i »zaokruženju« tog proizvoda, odnosno ponude koja objednjava promociju kulturne, sakralne i prirodne baštine Krka te koja s njima povezuje smještajne i gastroadute otoka, dodatno su dale i nagrade kojima je Camino Krk posljednjih mjeseci nagrađen.


Najprije međunarodna nagrada za održivi turizam – Skal International Sustainable Tourism Award, a nedavno i nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award krčkom su Caminu priskrbile dodatnu promocijsku korist koju otočani sad nastoje dodatno ojačati i »kapitalizirati«, među ostalim i kroz organiziranje i ugošćavanje novoosmišljenih vikend programa nazvanih Camino Krk Story.


Proljetna aktivnost


– Camino Krk izvrstan je izbor za proljetnu aktivnost. Na otoku će svi njegovi posjetitelji u ovom periodu zateći ugodne temperature, lijepo vrijeme i netom probuđenu prirodu, drugim riječima idealne okolnosti za sedmodnevnu Camino šetnju tijekom koje se može istinski doživjeti otočnu povijesnu, kulturnu, a posebice sakralnu baštinu uronjenu u impresivne prirodne ambijente i jedinstvene urbanističke cjeline. Za one koji još uvijek nisu sigurni žele li »iz prve« prijeći svih 150 kilometara Camina Krk ili za one koji jednostavno nisu u mogućnosti prihvatiti sedmodnevni aranžman, sve lokalne turističke zajednice otoka Krka osmislile su zajednički projekt čija će prva vikend-etapa, između 13. i 15. svibnja, početi u gradu Krku. Riječ je o trodnevnoj manifestaciji koja izuzev šetnje krčkom Camino rutom, uz organiziranu okrjepu i prijevoz, uključuje i tematska predavanja – objasnila nam je Ivana Kovačić, direktorica TZ-a grada Krka.


Ruta dugačka 150 kmCamino Krk otočna je kružna ruta, ukupno dugačka nešto više od 150 kilometara, koja prati infrastrukturu postojećih pješačkih (i biciklističkih) staza. Njezina početna točka nalazi se u gradu Krku, a završna u naselju Kornić. Ruta je, kao značajan dio krčke outdoor ponude, brzo stekla popularnost kod hodočasnika, šetača i rekreativaca, a kao prva dionica hrvatske Camino rute, Camino Krk je i službeno ušao u mrežu hodočasničkih putova koja se prostire diljem Europe, čiji je najpoznatiji i najposjećeniji dio zasigurno onaj Camino de Santiago iliti Put sv. Jakova – ruta duga oko 800 kilometara koja vodi prema globalno znanom svetištu u Galiciji – Santiagu de Composteli. Putem koji vodi do grobnice sv. Jakova apostola godišnje propješači više od 300 tisuća šetača.

Prvo predavanje, »Camino – put koji se ne može opisati« u sklopu ovog vikend programa održat će Mirjam Jukić, novinarka, urednica i suvlasnica portala Turističke priče, a ono drugo »Camino Krk – skrivenim stazama Zlatnog otoka« spremno će odraditi Martina Frka Milotić, osnivačica, novinarka i urednica krčkog portala Bodulija.net. Predavanja će se već ovog petka održati u Velikoj vijećnici grada Krka, s početkom od 17 sati. Dva iduća dana, 14. i 15. svibnja, rezervirana su za organizirane šetnje Camino Krk rutom raspoređene u dvije dionice: Krk – Brzac (23 kilometra) i Brzac – Malinska (22,9 kilometara).


Još dvije dionice


Druga etapa manifestacije Camino Krk Story održat će se između 20. i 22. svibnja, i to na području općina Malinska-Dubašnica, Omišalj i Dobrinj, a pored zanimljivih predavanja Martine Frka Milotić i Tomislava Galovića, koja će u toj prigodi biti priređena u malinskarskom hotelu Malin, sudionici drugog vikend programa imat će priliku priključiti se vođenoj Camino šetnji još dvjema dionicama te sveotočne hodočasničko-izletničke rute: Malinska – Omišalj (21. svibnja), odnosno Omišalj – Čižići (22. svibnja). Direktorica TZG-a Krka napomenula je i da je sudjelovanje u svim spomenutim programima besplatno, ali da se, s obzirom na to da je broj sudionika ograničen, zbog organizacijsko-logističkih razloga za uključenje u vođene šetnje i prateća predavanja potrebno prethodno prijaviti.