Premijera u Art-kinu

“Who Taught You That”: Video izdanje skladbe Zvjezdana Ružića inspirirane nesretnom pričom Georgea Floyda

Ervin Pavleković

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Bojana Ćulum Ilić naglasila je da je činjenica da se u 2022. godini moramo baviti pitanjem mira i pitanjem uvažavanjem različitosti jasan znak da moramo raditi na društveno odgovornom okruženju interkulturnog dijaloga, tako da ne bismo morali imati razne normative poput UNESCO-vog okvira koji promiče različitost



RIJEKA – Nagrađivani riječki pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić, inspiriran pričom nesretnoga Georgea Floyda, napravio je skladbu “Who Taught You That” koja je dobila i svoje video izdanje koje je imalo premijeru u punom riječkom Art-kinu, uz prisustvo i filmske ekipe.


Kako je uvodno kazala Bojana Ćulum Ilić, izv. prof. dr. sc., s Filozofskog fakulteta, radi se o ozbiljnijoj temi koja stavlja u fokus pitanje interkulturalnog dijaloga, termina koji je predstavljen u nedavnom objavljenom UNESCO-vom okviru, a znači proces koji traži vrijednosni angažman, odnosno promjenu perspektive. Taj proces, promjena perspektive, omogućuje različitim stranama povezivanje, to jest pronalaženje zajedničkog jezika među različitim ljudima, što u konačnici dovodi do održivog mira.

Foto galerija: Video skladbe Zvjezdana Ružića "Who taught you that" predstavljen u Art-kinu Foto: Vedran Karuza



Sam glazbeni video “Who Taught You That” nedovezuje se, smatra, na termin interkulturnog dijaloga i problematiku koju on podrazumijeva. Sam naslov filma proziva, a film prikazuje učenje kao kompleksan proces. U proces učenja uključeni su, pojasnila je, razni akteri, a u sve aktere treba uprijeti prstom kad dođe do problema te svaki od njih treba preuzeti odgovornost za svoje postupke. Također, naglasila je da je činjenica da se u 2022. godini moramo baviti pitanjem mira i pitanjem uvažavanjem različitosti jasan znak da moramo raditi na društveno odgovornom okruženju interkulturnog dijaloga, tako da ne bismo morali imati razne normative poput UNESCO-vog okvira koji promiče različitost.




Na sam film i proces rada na filmu osvrnuli su se Gržinić duo, Jasmin Mekić, Franck Žgombić i Thomas Velčić, koji su ocijenili cjelokupno iskustvo pozitivnim, temu važnom, a sam film velikim zbog poruke koju prenosi. Na kraju, Zvjezdan Ružić je poručio da ne moramo čekati velike dane, velike revolucije da bi se mijenjali, već to možemo činiti svaki dan.


U filmu glume Jasmin Mekić, Khalifa Faye, Thomas Velčić i Frank Žgombić, glazbu potpisuje Zvjezdan Ružić, Gržinčić Creative Visuals potpisuju video te scenarij, a režiju Filip Gržinčić.