Izložba

Umjetnost i zvukovi Azije, Afrike i Oceanije ovog ljeta u Kulturnom centru Infeld

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Na izložbi se može razgledati čak 120 thangki i slika u ulju, 30 etno glazbenih instrumenata kao i 30 objekata plemenske afričke umjetnosti i umjetnosti Oceanije.



»Art & Sound Azije, Afrike i Oceanije« naziv je nove, cjeloljetne izložbe koja je ove sezone postavljena i javnosti predstavljena u dobrinjskome Kulturnom centru Infeld.


Nastavljajući posljednjih godina, silom pandemijskih (ne)prilika uvedenu praksu izbjegavanja upriličavanja svečanosti otvorenja na kojima se uvijek iznova okupljao velik broj poklonika umjetnosti, velebni i ondje izloženim sadržajima uvijek ispunjeni kulturni objekt i ovog je ljeta otvorio svoja vrata »na cito«, bez pompe i gužve, ali i s više no kvalitetnim izložbenim postavom zbog kojeg će se ljubiteljima svega lijepoga i ovoga ljeta isplatiti posjet tom otočnom lokalnom središtu.


Tibetanske slike


– Umjetnička djela koja se predstavljaju na ovoj izložbi, impresivno kvalitetna, ali i koja su stvorili laici, protežu se unutar raspona od nekoliko stoljeća.




Objekti slijede unaprijed zadani ikonografski uzorak i nabijeni su simbolikom, a da nisu primarno slikarov kreativni izraz, predstavila nam je, najavljujući ovogodišnju izložbu, kuratorica Infeldove zbirke dr. Yordanka Weiss.



Takav istaknuti primjer su tibetanske zarolane slike religioznog sadržaja, takozvane thangke dio kojih će ove godine biti predstavljen u dobrinjskom Kulturnom centru.


Slikane na platnu ili svili, one se tematski pružaju od ikona povijesnih ličnosti, preko panteona tibetanskog budizma, do kompleksnih religiozno-filozofskih prikaza.


Tibetanska slika dobiva svoju životnost tek putem komplicirane ceremonije njezina posvećenja, predstavlja nam nadalje predstavnica Infeldove zbirke iz koje se svake godine iznova u Dobrinju postavljaju i javnosti, bez naplate ulaznica, predstavljaju vrijedna djela brojnih hrvatskih, ali i svjetskih umjetničkih veličina.


Značajan dio ovogodišnjeg postava, treba i to reći, čine i radovi tradicionalne plemenske umjetnosti Afrike, ali i Oceanije.


– To je estetika koja je jednostavna, jaka u izrazu i neovisna od zapadnjačkog kanona.


Plemenska umjetnost važi kao umjetnost bez snage, kao prazno platno, dok je spiritualno ne popune svećenici ili šamani, objašnjava nadalje dr. Weiss ističući da su umjetnički radovi predstavljeni unutar te cjeline »puni čarobne sile koja je medij prikaza i prenošenja sadržaja, posrednik između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti«.


Tradicionalni instrumenti


Daljnji akcent izložbe su i etno glazbeni instrumenti koji su se pojavili glazbenom razmjenom između istoka i zapada, kao što su kora – vrsta harfe iz Zapadne Afrike te damian – lutnja s vratom s prostora Himalaje.



Nekoliko etno instrumenata, kao što je oud – lutnja kratkog vrata iz prednjeg Orijenta te tradicionalni kineski instrumenti pipa i erhu koji su ondje izloženi opremljeni strunama tvrtke Thomastik-Infeld, tvrtke u vlasništvu austrijske obitelji koja stoji i iza neprocjenjive umjetničke kolekcije, dijelovi koje se u Dobrinju predstavljaju, ali i iza tamošnjeg Kulturnog centra.


Zbirka Infeld


Zbirku Infeld, podsjetimo, stvorili su proizvođači struna – Peter Infeld (1942. – 2009.) i njegova majka Margaretha Infeld (1904. – 1994.), koji su sredinom 60-ih godina započeli sakupljati umjetnine.


Težišta zbirke čine djela bečke škole fantastičnog realizma, naivne umjetnost iz Hrvatske, pop-art, budističke meditacijske slike iz Tibeta (Thangka slike) i art brut.


Da bi ta djela postala dostupna široj javnosti, mecena Peter Infeld je u Halbturnu, u austrijskom Gradišću te u idiličnom Dobrinju na otoku Krku, dao izgraditi reprezentativne kulturne centre. Na obje lokacije do sad je održano više od 110 izložbi, uz slobodan ulaz.


Tradicionalna bečka tvrtka Thomastik-Infeld GmbH jedna je od tri najveća proizvođača struna na svijetu. Tvrtka proizvodi oko 3.000 različitih struna i u nekim je segmentima vodeća na svjetskom tržištu.


Strune se ručno izrađuju u tvrtki koja je osnovana 1919. godine, i koja je nakon Drugog svjetskog rata imala svega 20 uposlenika.


Do danas je taj broj udesetostručen, a strune izvoze u više od 95 zemalja. Nakon smrti Petera Infelda 2009. godine, njegova udovica, Hrvatica Zdenka Infeld, nastavila je dugu obiteljsku poduzetničku djelatnost, ali i zadaću promicanja umjetnosti.


Izložba »Art & Sound« u Dobrinju se može pogledati sve do 30. rujna. Kulturni centar Infeld, smješten na mjesnoj Placi, svakodnevno je tijekom srpnja i kolovoza otvoren od 10 do 13 te od 18 do 22 sata, a u rujnu od 10 do 13 i od 17 do 21 sat.