Od 22. do 26. studenog

U srijedu počinje jubilarni 10. Međunarodni studentski filmski festival STIFF u Art-kinu, bit će prikazano 40 filmova

P. N.

Ovo jubilarno izdanje STIFF-a omaž je prošlim vremenima, analitički osvrt na sadašnjost te promišljanje o budućnosti, poručuje Maša Drndić, umjetnička direktorica 10. STIFF-a



10. izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala — STIFF u organizaciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci te u suradnji s Art-kinom i Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci bit će održano od 22. do 26. studenog u Art-kinu, Galeriji SKC, Filodrammatici, Nemo Klubu i OKC Palach.


40 filmova podijeljenih u 11 programa iz 17 zemalja, koje su među 600 filmova odabrale selektorice Maša Drndić i Marta Ban, natječu se za titulu najboljeg igranog, dokumentarnog i animiranog filma te za pobjednika prema odabiru publike. O najboljima u kategoriji igrani film odlučuje žiri u sastavu: Aleksandra Terpińska, Sara Grgurić i Marta Licul; o najboljima u kategoriji dokumentarni film: Michał Hytroś, Klara Dujmović i Nina Sorić, dok o najboljima u kategoriji animirani film: Renata Gąsiorowska, Louison Chambon i Janis Beletić.





10. izdanje Festivala bit će otvoreno u srijedu, 22. studenog u 19 sati u Art-kinu programom Odstupanja / Aberrations. Za samo otvaranje pripremljen je niz uzbudljivih naslova koji na posve različite načine promatraju izazove mladih u današnjem društvu — pa tako igrani film Crveno, žuto, zeleno, redateljice Vere Vasileve prati surovu svakodnevicu automehaničarke koja hrabro balansira na rubu egzistencije. Nakon njega slijedi živopisna mađarska animacija Vrt srca, u kojoj mladi umjetnik niskog samopouzdanja prolazi kroz egzistencijalnu krizu na dan održavanja prijemnog ispita na akademiji. Za kraj večeri, nasmijat će nas razigrani slovački dokumentarac Nakon vjenčanja, koji prati neobične partnere i strastvene sakupljače igračaka koji se nakon 12 godina suživota nalaze pred događajem života – vjenčanjem.


Nakon filmskog dijela programa, isti dan u 21:00 otvara se i izložbeni dio pod nazivom Démodé u Galeriji SKC pod vodstvom kustosice Elene Apostolovski i umjetnika Damjana Šporčića na temu prolaznosti i mijena kroz proteklo desetljeće.


Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je temi Desetljeće.


Tema “Desetljeće” potiče razmišljanje o promjenama koje su okarakterizirale posljednjih deset godina. Kroz raznovrsni filmski program osvrćemo se na svjetske i osobne promjene, te na načine na koje film interpretira i odražava zeitgeist u doba post-istine i duboke društvene podijeljenosti. Slavimo kompleksnost odrastanja – bilo festivala, njegovih kreatora, filmskih umjetnika ili same filmske umjetnosti koja nas nanovo iznenađuje i izaziva te u svojem najljepšem obliku nikad ne nudi jednostavne odgovore. Ovo jubilarno izdanje STIFF-a stoga je omaž prošlim vremenima, analitički osvrt na sadašnjost te promišljanje o budućnosti, poručuje Maša Drndić, umjetnička direktorica 10. STIFF-a.


STIFF je do sada predstavio više od 450 kratkih i srednjemetražnih filmova različitih žanrova, organizirao 7 multimedijalnih izložbi i niz radionica, tribina te zabavnih događaja. U tome je pomoglo preko 200 volontera i volonterki, studenata i studentica Sveučilišta u Rijeci kroz uključenost u produkciji događanja kao članovi i članice žirija, dizajneri, prevoditelji, kustosi izložbenog programa, kreatori promotivnih videa, PR-ovci, koordinatori filmskih i popratnih događanja, najavljivači te moderatori razgovora.
Uz glavni, filmski program, festival ima bogati popratni program koji je otvoren za javnost, a podijeljen je u dva glavna dijela — već spomenuti izložbeni dio Démodé te radionički i razgovorni program Igraonica/Arcade.


Uz cjelokupan filmski program koji se održava u kinodvorani Art-kina, dio popratnog programa festivala također će se odviti u prostorima Art-kina, a od spomenutog valja istaknuti radionicu DISTRIBUTE THIS! (GREEN EDITION) pod vodstvom Morane Ikić Komljenović koja se u Mini Art-kinu održava u subotu, 25. studenog u 13 sati. Radionica će polaznicama i polaznicima omogućiti detaljan uvid u pripremu filmskog projekta – od razvoja ideje do finalizacije i distribucije.


Zadnji dan festivala, 26. studenog u 15 sati, u atriju Art-kina okupit će se najaktualniji talenti europske studentske filmske scene, pobjednici prethodnih izdanja STIFF-a, kako bi podijelili svoja neprocjenjiva iskustva iz svijeta filma, u sklopu razgovora Studijske priče/Tales of studying koji će moderirati Mirela Džafić. Nakon razgovora, u 17 sati u dvorani slijedi premijera kratkog igranog filma Sarma, koji je nastao ove godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.


Ulaz na sve programe 10. STIFF-a je slobodan.