Galerija Lapidarij

U Omišlju se u nedjelju otvara izložba Vedrana Ružića “Wagner”

Ivana Kocijan

Radovi su nastali u protekle dvije godine inspirirani glazbom ovoga revolucionarnoga skladatelja



RIJEKA – U Galeriji Lapidarij u Omišlju ove će nedjelje, s početkom u 11.30, biti otvorena izložba Vedrana Ružića pod naslovom »Wagner«, na kojoj će biti predstavljeno osam radova iz istoimenog ciklusa. Radovi su nastali u protekle dvije godine inspirirani glazbom ovoga revolucionarnoga skladatelja koji se prije svega zalagao za sveobuhvatno umjetničko djelo (Gesamtkunstwerk), odnosno za ravnopravnu i naglašenu suradnju više oblika umjetnosti, što je Ružiću posebno inspirativno.


Wagnerove kompozicije, posebno one iz njegovog kasnijeg razdoblja, ističu se bogatim kromatizmom, harmonijama i orkestracijama uz korištenje lajtmotiva – teme povezane sa specifičnim likovima ili s dijelovima radnje.


Istog dana, s početkom u 20 sati, ispred galerije na placi u Omišlju bit će održan jednosatni koncert Vedrana Ružića i Darka Jurkovića Charlieja koji će za ovu prigodu odsvirati neke poznate jazz kompozicije. Program će biti održan pod pokroviteljstvom Općine Omišalj.




Vedran Ružić vizualni je umjetnik i jazz glazbenik (kontrabas i bas gitara). Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci diplomirao je 2018. godine, smjer slikarstvo, a prethodno je pohađao i Jazz konzervatorij u Klagenfurtu. Dosad je imao više od 20 izložbi u galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su: Galerija Greta (Zagreb), Galerija sv. Krševan (Šibenik), Galerija »Juraj Šporer« (Opatija), Galerie Lumina (Beč), Gradski muzej Bad Ischl (Austrija)…


Posljednjih godinu dana fokusirao se na izvedbu serijala slika i skulptura s ciljem povezivanja umjetnosti. Iza sebe ima i tri autorska jazz albuma, a dobitnik je i nagrade Porin. Također, osvojio je i dvije nagrade Status za najboljeg jazz basista i kontrabasista te godišnje nagrade za doprinos kulturi PGŽ-a, Grada Opatije te Općine Matulji, kao i posebno priznanje Akademije primijenjenih umjetnosti.


Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva likovnih umjetnika te Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika. Izložba »Wagner« bit će otvorena do 28. srpnja, svakim danom 9 -11 te 19 – 21 sat.