"Print Screen"

U Filodrammatici se danas otvara prostorna instalacija riječke umjetnice Marine Rajšić

Davor Mandić

Korištenjem fizičkog prostora galerije za simulaciju virtualnog prostora, autorica radom rasprostire i raslojava radnu površinu računala da bi ukazala na karakteristike suvremenog umreženog društva



Mlada riječka umjetnica Marina Rajšić predstavit će svoju umjetničku instalaciju »Print Screen« u Galeriji Filodrammatica od 1. do 22. travnja.


Izložba u organizaciji Drugog mora neće imati službeni protokol otvorenja, već će je se moći razgledati, uz slobodan ulaz, od 1. travnja od 18 do 20 sati te svakim danom osim nedjelje i blagdana od 16 do 20 sati.


Prema najavi Drugog mora, korištenjem fizičkog prostora galerije za simulaciju virtualnog prostora, autorica radom rasprostire i raslojava radnu površinu računala da bi ukazala na karakteristike suvremenog umreženog društva.




– Kao njegovi pripadnici, na nas fizički i emocionalno utječu brojni i različiti cyber sadržaji koje neprestano primamo gledajući u ekrane računala i mobitela. Te slike, organizirane oko naših individualnih interesa, postaju središtem našeg svijeta koji sami stvaramo.


Iako široko dostupan i svakodnevno prisutan, sadržaj instalacije predstavlja se na način kojim se emocionalno, intelektualno i fizički utječe na posjetitelja izložbe, ali i na autoricu rada, koja je i sama pripadnica današnje generacije – kaže se u najavi.


Marina Rajšić (Rijeka, 1995.) je umjetnica i dizajnerica vizualnih komunikacija. Magistrirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. Od 2014.


godine izlaže skupno i samostalno. U prosincu 2018. objavljuje umjetničku knjigu »Umjetno(st) lijepo(g)« popraćenu samostalnom izložbom istog naziva. Nagrađena je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci.


U svojim se radovima bavi suvremenim društvenim normama i temama odnosa jedinke i populacije.