Zanimljivo i interaktivno

U Exportdrvu otvorena izložba koja Riječane vodi na jedinstven put svijetom Maloga princa

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Što će sve otkriti ili naučiti na tom putovanju, odlučit će mašta svakog posjetitelja, a to je ujedno i najveća vrijednost, knjige i ove izložbe



U Exportdrvu otvorena je zanimljiva interaktivna izložba “Mali princ: putovanje”, izložba za velike i male, koja posjetitelje vodi na jedinstven put svijetom Maloga princa u kojem obilaze razne planete, susreću različite likove te se vraćaju na svoj planet.


Foto galerija: Izložba Mali princ: Putovanje u Exportdrvu Foto: Mateo Levak


Kako je Marc Puškarić, predsjednik Uprave RTL-a, kazao, RTL se odlučio približiti publici kroz kulturu i kroz izložbu o “Malom princu”, a radi se o projektu kojim se na jedan drugačiji način donosi priča koju smo svi čitali i koju smo svi na neki način proživjeli.


Foto Mateo Levak




– Autorski tim je uspio u interpretaciji poznate priče, odnosno romana koji je mali priručnik ljubavi i prijateljstva, no ujedno i moja najdraža priča koja otkriva tajne života i mnoge važne životne lekcije, rekao je Puškarić.


Foto Mateo Levak


Gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović, napomenuo je kako je veza Rijeke, kulture i izložbi koje su se održavale u Exportdrvu neraskidiva, a Exportdrvo koje je prije bilo skladište, sad je mjesto kulturnih događanja koje je zadobilo tu funkciju u vrijeme EPK kad su se ondje održavale brojne izložbe i događaji.


Foto Mateo Levak


Kazao je kako samo djelo na temelju kojeg je nastala interaktivna izložba “Mali princ: putovanje” ima univerzalne poruke te mu je izuzetno drago što je autorski tim upravo riječki.


Foto Mateo Levak


Kako je autorski tim istaknuo, baš kako priča teče u knjizi, tako i u ovoj jedinstvenoj izložbi svaki posjetitelj kreće na put sa svog planeta, obilazi asteroide na kojima sreće različite likove i u konačnici se “vraća doma”, na svoj planet – Zemlju.


Foto Mateo Levak


Što će sve otkriti ili naučiti na tom putovanju, odlučit će mašta svakog posjetitelja, a to je ujedno i najveća vrijednost, kako knjige “Mali princ”, tako i putovanja kroz magičan svijet inspiriran najvećom pričom ikad ispričanom.


Foto Mateo Levak


– Danas je “Mali princ” jedno od najprevođenijih književnih djela, a toj poprilično velikoj brojci prijevoda i edicija u prosincu 2020. pridružio se i RTL objavivši audio knjigu


Foto Mateo Levak


. Početkom iduće godine prvi začetci ideje o izložbi bili su kreirani, a negdje na proljeće započela je konkretnija razrada ideje, izjavile su voditeljice projekta Zorana Kličković Kanaet i Pavla Miličić.


Foto Mateo Levak


Kako su dalje pojasnili, o “Malom princu” mnogo se pisalo, te postoje brojne i različite interpretacije, tako da svaki čitatelj ima svoju vlastitu interpretaciju i sjećanje na tu knjigu i tog lika, u čemu i leži ljepota same knjige.


Foto Mateo Levak


Ujedno, kažu, to je i razlog zašto zadatak postaje težak za onoga tko se odlučiti napraviti bilo kakav oblik uprizorenja.


Foto Mateo Levak


– Cilj je bila izložba koja se postavom odmiče od već standardnih načina prikazivanja Malog princa, a projektni zadatak bio je roman transkodirati u izložbu koja je istovremeno i za djecu i za odrasle.


Foto Mateo Levak


Ono što trebamo naglasiti jest činjenica da izložbeni projekt nije ekranizacija knjige, već njezina interpretacija, stoga smo željeli prostor izložbe definirati kao prostor putovanja, prostor za istraživanje i sudjelovanje, a ne samo promatranje, izjavili su autori koncepta arhitektica Ida Križaj Leko, dizajneri Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić, te kustosica Morana Matković.


Foto Mateo Levak


Voditeljice projekta su Zorana Kličković Kanaet i Pavla Miličić, autori koncepta su arhitektica Ida Križaj Leko, dizajneri Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić, a kustosica izložbe je Morana Matković.


Foto Mateo Levak


Izložba “Mali princ: putovanje” može se pogledati u zgradi Exportdrva, a bit će otvorena do 25. lipnja ove godine, nakon čega seli u Zagreb.


Foto Mateo Levak