Tur Fest

Turska pijanistica Tutu Aydınoğlu nastupa u Guvernerovoj palači

Portal Novi list



U Guvernerovoj palači u Rijeci 26. rujna održat će se koncert turske pijanistice Tutu Aydınoğlu, u suorganizaciji Hrvatsko-turskog društva Rijeka (HTDR) i Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Zagrebu.


Koncert je dio 4. Tur Festa, već tradicionalnog kulturnog povezivanja Hrvatske i Turske.


Pijanistica Tutu Aydınoğlu, koja je počela svirati klavir sa šest godina, dolazi s Državnog konzervatorija Sveučilišta u Istanbulu. Ističe se svojim jedinstvenim interpretacijama i instinktima za otkrivanjem zanemarenog i novog, a svoje pijanističke interese odražava širokim repertoarom i bogatom karijerom.





Posvećena je djelima koja još nisu izvođena u njezinoj domovini, kao i istraživanju utjecaja vlastite glazbene tradicije na zapadnu glazbu, te istraživanju i predstavljanju zaboravljenih djela turske glazbe i tradicijskih turskih instrumenata široj glazbenoj publici.


HTDR ima bogatu povijest održavanja koncerata turske i klasične glazbe u našem gradu. Bile su to prilike da se riječka publika upozna i s glazbenim izvedbama na istočnjačkim tradicijskim instrumentima kao što su kemenče, preteča lire, kopuz i dombra.


Glazbeni događaj kojim završava 4. Tur Fest najavljuje i proslavu 100. obljetnice utemeljenja Turske Republike.


Ulaz na koncert je slobodan.