VELIK INTERES

Trostrukom projekcijom filma “Smrt djevojčice sa žigicama” otvoren 5. Rab Film Festival

Hrvoje Hodak

Foto H. HODAK

Foto H. HODAK

Uz rapska kina – Ljetno i Zimsko – posebno za ovo otvaranje postavljeno i Kino Kulica, a ulaznice za film planule su čim su puštene u prodaju



Nakon koktela dobrodošlice koji je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Raba u petak u poslijepodnevnim satima priređen u Kneževom dvoru, istovremenim projekcijama filma Gorana Kulenovića, snimljenog po romanu Zorana Ferića, “Smrt djevojčice sa žigicama” otvoren je 5. Rab Film Festival.


 


Prigodno, jer upravo taj film najavljen je na RAFF-u, sniman je na otoku Rabu, a mnogi stanovnici sudjelovali su u snimanju. “Smrt djevojčice sa žigicama” stoga je, razumljivo, bio možda do sad najiščekivaniji film RAFF-a.




 



Uz rapska kina – Ljetno i Zimsko – posebno za ovo otvaranje postavljeno i Kino Kulica, a ulaznice za film planule su čim su puštene u prodaju.


 


Rene Bitorajac i Vedran Mlikota vrhunski su odradili svoje voditeljske uloge i nasmijali mnogobrojno gledateljstvo u predivnom prostoru rapskog Ljetnog kina, a onda su se s pozornice publici obratili; Chris Marchich ravnatelj HAVC-a i izaslanik ministrice kulture Nine Koržinek Obuljen, direktor festivala Robert Tomić Zuber i na kraju gradonačelnik Nikola Grgurić koji nije krio ponos, kako je sam kazao, “žilavošću” organizacijskog tima RAFF-a koji je, ne posustajući ni za tern, prebrodio i pandemijske nedaće te došao do svojeg malog jubileja – 5. izdanja.



Grgurić je posebno istaknuo radost ispunjenim kino-lokacijama i povezanošću svih generacija Rabljana s Festivalom koja je dodatno osnažena premijerom filma snimanog na ovom otoku. Upravo zbog velike suradljivosti brojnih Rabljana, za Kulenovićev film nije bilo potrebe dovoditi statiste izvana, a pohvaljena je i velika logistička potpora Festivalu od strane djelatnika komunalnog poduzeća Dundovo. Poseban aplauz zaslužila je i ravnateljica POU Rab Katarina Ribarić, koju je prethodno i gospodin Chris Marchich istaknuo kao osobu koja je odradila golemi dio posla i u nadgledanju građevinskih preinaka u prostoru Ljetnog kina, ali i u pripremi svih dosadašnjih izdanja RAFF-a. Publici se prije projekcije filma kratko obratio i redatelj Goran Kulenović, zahvalivši Rabu i svim Rabljanima na njihovoj pomoći tijekom snimanja, istaknuvši još jednom vlastitu očaranost Rabom i obiljem predivnih filmskih lokacija koje su njegovom timu bile na raspolaganju.


 


Po završetku premijerne rapske projekcije filma „Smrt djevojčice sa žigicama“ redatelj Goran Kulenović, koscenarist i autor romana prema kojoj je film sniman Zoran Ferić, producenti, glumci među kojima je bio i desetogodišnji Rabljanin Niko Tkalec koji je u filmu glumio maloga Feru, te organizatori RAFF-a, dobili su veliki aplauz publike na otvorenoj sceni Ljetnog kina.


 


RAFF ponosi se što svake godine u Rab dovede sjajne goste, izuzetne filmske i medijske profesionalce. Kako ne bi uživali u filmovima, druženju i morskim radostima, RAFF ih želi maksimalno iskoristiti i približiti svojoj publici. Stoga je i ove godine na festivalskom trgu – Varošu najavljen serijal razgovora s gostima RAFF-a, na aktualne teme. Ove subote o koegzistenciji kulturnih sadržaja, filmskih festivala i turizma govorili su direktori festivala iz Motovuna/Cinehill, Pule, Zagreba, Beograda i Raba; Nenad Puhovski (ZagrebDox), Igor Mirković (Cinehill), Veton Nurkollari (DokuFest), Rajko Petrović (Slobodna Zona), Chris Marchich (HAVC) i Robert Tomić Zuber (RAFF). O tome može li uopće kinematografija u Hrvatskoj i regiji, filmskim djelatnicima omogućiti normalnu egzistenciju, u nedjelju s početkom u 10:30 sati govorit će glumci i redatelji koji u njihovom stvaranju sudjeluju: Zrinka Cvitešić, Jasna Žalica, Danilo Šerbedžija, Vedran Mlikota, Rene Bitorajac, Goran Kulenović, Pjer Žalica i Goran Grgić.