Koncert za Ukrajinu

Talijanski operni i bračni par Cristian Lanza i Silvia Rampazzo nastupa u riječkoj katedrali: »Gušt« je živjeti u Rijeci

Sandy Uran

Cristian Lanza i Silvia Rampazzo SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Cristian Lanza i Silvia Rampazzo SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Nastupit će i njihovi prijatelji - tenor Claudio Rossi i sopranistica Simonette Baldin, uz klavirsku pratnju maestra Dragana Babića



RIJEKA – Ove subote u crkvi sv. Vida s početkom u 20 sati ljubitelji opere i klasične glazbe, ili kako bi poznato lice operne scene Dražen Siriščević kazao – i oni koji će tek postati, imat će priliku uživati u pravom glazbenom spektaklu. Naime, na koncertu s humanitarnom notom, za pomoć Ukrajini, nastupit će talijanski tenor Cristian Lanza, koji je dugi niz godina živio u Njemačkoj gdje je završio glazbeni studij i čiji operni životopis obiluje uspjesima i nastupima u svjetski poznatim opernim kućama, kao što je ona u Berlinu i Frankfurtu. O kakvom se moćnom glasu radi možete provjeriti slušajući njegove nastupe u videouratcima koji se mogu pronaći na mrežama. I kad poslušate bit će vam jasno kako stara poslovica koja kaže »jabuka ne pada daleko od stabla« ima smisla. Naime, Cristian Lanza je unuk proslavljenog opernog pjevača Marija Lanze, a pjevanjem se bavio i njegov otac, te stoga ne čudi što je krenuo stopama svojih predaka, s obzirom na to da mu je pjevački talent urođen. Uz Lanzu nastupit će i njegova supruga, talijanska operna pjevačica, sopranistica Silvia Rampazzo.


Zaljubljeni u Rijeku


S opernim parom, koji će zasigurno oduševiti riječku publiku na humanitarnom koncertu u riječkoj katedrali, razgovarali smo u »gradu koji teče«, u koji se Lanza doselio prije dvije godine i u kojem razvija modni brend koji će u dogledno vrijeme i predstaviti. No, ovoga puta razgovor je bio na temu koncerta koji nas očekuje, a bračni nam je par ovom prilikom otkrio kako su oboje zaljubljeni u naš kraj.


– Oduvijek sam želio živjeti pored mora i eto sada mi se želja i ostvarila, kazao nam je Lanza, s velikim oduševljenjem, pričajući nam što mu se sve sviđa u Rijeci i okolici. Njegovu ljubav prema ovoj regiji nije krila ni njegova supruga, koja nam je naglasila kako je ovdje »gušt« živjeti te kako će se i ona ubrzo pridružiti suprugu, s obzirom na to da joj se sviđa naš način života.




– Ovdje se radi, ali ljudi znaju i uživati u životu. Sve je nekako usporenije negoli u drugim zemljama i to mi se jako dopada, kazala je Silvia Rampazzo koja nam je otkrila i kakav će biti repertoar na subotnjem koncertu.


– Izvodit ćemo klasične arije religiozne tematike, bit će to duhovni koncert sa sakralnim skladbama, s obzirom na to da je riječ o humanitarnom koncertu te svi imamo potrebu moliti se za prekid rata u Ukrajini, kako bi se ova nemila situacija što prije privela kraju.


Humanitarni angažman


A kako je krenula priča o tom humanitarnom angažmanu, otkrio nam je sam pjevač ispričavši nam kako će se koncert održati pod pokroviteljstvom udruge Hope koju je osnovao počasni talijanski konzul za Ukrajinu, Marco Toson, koji je njegov prijatelj.


– Čim je krenuo rat u Ukrajini, angažirao sam se oko ovog projekta i do sada sam realizirao nekoliko koncerata za Ukrajinu, čijim žiteljima treba pomoći. Dakako, uz pomoć svog prijatelja Tosona i udruge Hope, kaže Lanza.


Uz Lanzu i suprugu na koncertu će nastupiti i njihovi prijatelji – tenor Claudio Rossi i sopranistica Simonette Baldin, uz klavirsku pratnju maestra Dragana Babića.


Prikupljeni dobrotvorni prilozi bit će dostavljeni potrebitima, napaćenom ukrajinskom narodu, putem udruge Hope. Svoj humanitarni doprinos može dati i publika dolaskom na ovaj koncert, koji ih zasigurno neće razočarati. Poslušati poznate arije u prelijepom ambijentu crkve sv. Vida, rotonde, u kojoj je akustika moćna, bit će zasigurno poseban doživljaj.