Svečana dodjela

Tajana Levojević osvojila Veliku nagradu Zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma

Hina

Na svečanoj dodjeli, održanoj u subotu ispred Muzeja Mimara u paviljonu, koji će biti otvoren u nedjelju do 22 sata, objavljeni su i ostali dobitnici nagrada 56. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma



Tajana Levojević osvojila je za svoj projekt “Dom(a)”  Veliku nagradu Zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma, tradicionalne manifestacije suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture.


Na svečanoj dodjeli, održanoj u subotu ispred Muzeja Mimara u paviljonu, koji će biti otvoren u nedjelju do 22 sata, objavljeni su i ostali dobitnici nagrada 56. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma.


To su Rudolf Martinović, za projekt “Upojni zdenac Mosta mladosti: Renaturacija izgubljenog rukavca rijeke Save u Zagrebu”, Marta Lozo i Josip Jerković (Studio Jelo), za projekt “Paths”, Mirna Udovčić, za projekt “Sportski centar s bazenom na Pećinama u Rijeci”, Kristina Škrokov, za projekt “SPORT + BJELOVAR”, Irena Bakić za projekt “Revitalizacija opskrbnog centra Zapruđa” i Zrinka Visković za projekt “Filmski grad Mejaši”.




Ovogodišnje izdanje održalo se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ u dva dijela. Selektori su bili Lea Pelivan i Toma Plejić.


Prvi je središnja multimedijalna izložba prijavljenih radova i konferencijskog programa, koji se pod nazivom “Ping -Repozitorij budućnosti” održava od 11. do 19. prosinca ispred Muzeja Mimara.


Drugi dio je izložba “pazar pijaca plac sajam tržnica trg” Mirande Veljačić i Dinka Peračića, dobitnika Grand Prixa 53. zagrebačkog salona, koja se s pratećim programom održava od 11. do 24. prosinca u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana Josipa Jelačića.


Tema Salona isključivo su nerealizirani projekti koji su ostali “na papiru”, ali koji posjeduju određenu vizionarsku, utopijsku, radikalnu, eksperimentalnu, refleksivnu ili kritičku dimenziju.


Po riječima organizatora, salon je prikazao “neostvarene, nedosanjane, aktualne i pauzirane, odsutne, herojske i naivne, skicozne i realne, neodbačene, nedorađene, promišljene, ne-sasvim-jasne, zoom-in, zoom-out, XXS i XXL, efemerne, minimalne, kilometarski duge, podzemne i nadzemne, studentske, diplomske, spekulativne, fiktivne, lagane i teške – stare i potpuno nove projekte.”


Zagrebački salon utemeljila je 1965. Skupština grada Zagreba, a organizator ovogodišnjega izdanja je Udruženje hrvatskih arhitekata, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.