Projekcije u 16 kina

Svjetski dan audiovizualne baštine u znaku 100. rođendana Kreše Golika

Hina

Scena iz filma Tko pjeva zlo ne misli

Scena iz filma Tko pjeva zlo ne misli

Besplatno za gledatelje prikazat će se filmovi "Tko pjeva, zlo ne misli" (1970.) i "Plavi 9 (1950.), te "Ljubica" (1978.) i "Imam 2 mame i 2 tate" (1968.)



Ovogodišnji Svjetski dan audiovizualne baštine, koji će se održati od 27. do 30. listopada u 16 kina diljem Hrvatske, bit će u znaku stote obljetnice rođenja proslavljenog hrvatskog redatelja Kreše Golika.


Besplatno za gledatelje prikazat će se filmovi “Tko pjeva, zlo ne misli” (1970.) i “Plavi 9 (1950.), te “Ljubica” (1978.) i “Imam 2 mame i 2 tate” (1968.).


Prvi Golikov cjelovečernji film “Plavi 9” ujedno je i prva hrvatska tonska komedija, te prvi film iz sportskog života. Radnja prati skromnog radnika brodogradilišta koji je pozvan da igra za Dinamo kao zamjena nesportski raspoloženoj zvijezdi kluba. Njih dvojica postaju suparnici na sportskom, ali i ljubavnom terenu.




Humoristična drama “Imam dvije mame i dva tate” prikazuje što se za djecu, ali i za odrasle, događa nakon razvoda kada bivši supružnici osnuju nove bračne zajednice.


U programu je i digitalno restaurirana, najpoznatija hrvatska ljubavna komedija “Tko pjeva zlo ne misli“ koja će podsjetiti publiku na zgode i nezgode zagrebačke obitelji Šafranek.


Film je nastao prema noveli “Iz dnevnika malog Perice” Vjekoslava Majera, smješten u Zagrebu polovicom tridesetih godina 20. stoljeća.


Prikazat će se i iznimno uspješna melodrama “Ljubica” koja se bavi u domaćoj kinematografiji tek rijetko obrađenom temom – ljubavnim i egzistencijalnim jadima jedne žene.


Krešo Golik rođen je u Fužinama 1922. godine, gdje je pohađao osnovnu školu dok je u gimnaziju i Grafičku školu išao u Senju i Zagrebu. Najprije je bio sportski reporter na Radio Zagrebu te redatelj filmskih pregleda u Jadran filmu. Od 1947. godine profesionalno se bavio filmom.


Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine održava se u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.


Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.


“Iako su vrijedan povijesni izvor, audiovizualni zapisi (pokretne slike i snimljeni zvuk) u stalnoj su opasnosti od propadanja. Brojni materijali nepovratno su izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti”, napominje se u najavi.


Kako se ističe,  upravo zato posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.


Ovo je šesto obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005., kada ga je utemeljio UNESCO.