ODUŠEVILI PUBLIKU

Spektakularni finale Kašmanovih dana uz “Zvijezde svijeta na Lošinju”

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić



MALI LOŠINJ – U velikom finalu ovogodišnjih Dana Josipa Kašmana, u lošinjskoj kinodvorani Vladimira Nazora publiku su oduševili – i ovacije dobili – violinist Julian Rachlin, violistica Sarah McElravy, čelist Boris Andrianov i pijanist Andrej Gugnin, objedinjeni u nazivu koncerta kao “Zvijezde svijeta na Lošinju”.


Litavsko-austrijski violinist Rachlin bio je središnja zvijezda koncerta, preuzevši i ulogu moderatora, koji je okupljenim Lošinjanima i njihovim gostima servirao hvalospjeve na račun otoka i jadranske Hrvatske općenito – a dobro je upoznat s njenim najjužnijim dijelom, s obzirom na to da je dvanaest godina priređivao koncerte “Julian Rachlin i prijatelji”. U prvom dijelu koncerta, podijeljenog na dva dijela od po približno sat vremena, četvero glazbenika izvelo je Mozartov “Klavirski kvartet br. 2 u Es-duru”; djelo iz 1786. godine koje čine “Allegro”, “Larghetto” i “Allegretto”.





Poslije desetominutne stanke, tijekom koje je Gugnin svečano odijelo zamijenio ležernim ljetnim ruhom, a mjesto za samo za ovu priliku iz Beograda dopremljenim 150 tisuća eura vrijednim klavirom “C. Bechstein” zamijenio onim u gledalištu, preostalo troje izvođača izvelo je zahtjevan program Bachovih “Goldbergovih varijacija” iz 1741. godine, u aranžmanu za gudački trio Dmitrija Sitkoveckog. Završetak nastupa tristotinjak gledatelja – dakle, potpuni kapacitet auditorija – dočekalo je ovacijama.



Šesnaesti dani Josipa Kašmana, priredba koja je kroz svoju povijest doživjela nekoliko većih promjena u koncepciji i organizacijskom timu, ove su godine bili sastavljeni od tri međusobno vremenski znatno odvojene festivalske večeri – prije već opisane završne, bile su to “Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom” 14. srpnja, na kojoj su pjevali Robert Kolar, Kristina Kolar, Ivana Srbljan i Domagoj Dorotić uz klavirsku pratnju Darijana Ivezića, te pijanistički recital Andreja Gugnina 27. srpnja. Ta su dva koncerta bila održana na ljetnoj pozornici uz kinodvoranu, a takav je bio plan i s trećim koncertom, no odlučeno je da se ulaskom programa u dvoranu dobije mogućnost slušanja izvornog zvuka instrumenata, bez razglasa, a istovremeno eliminira problem buke iz obližnjega gradskoga središta. Organizacijsko-domaćinski dio posla obavili su Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj i “Cristoforium Art” Danijela Gašparovića.