Petnaesto izdanje festivala

Rovinj Photodays: Bogat izložbeni program, radionice i predavanja

Jakov Kršovnik

Na izložbi finalista natječaja Rovinj Photodaysa bit će predstavljeno 18 nominiranih fotografa



ROVINJ – Petnaesto izdanje festivala Rovinj Photodays, jednog od najvećih festivala fotografije jugoistočne Europe, održat će se u petak i subotu, 6. i 7. svibnja. Pripremljen je bogat izložbeni program, radionice i predavanja. Na velikoj internacionalnoj izložbi finalista godišnjeg natječaja Rovinj Photodaysa bit će predstavljeno 18 nominiranih fotografa u šest natjecateljskih kategorija: arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, pejzaž, akt i moda. Otvaranje izložbe i festivala je u Multimedijalnom centru Rovinj u petak, 6. svibnja u 13 sati. Među 18 finalista bit će proglašen dobitnik Grand Prixa, koji će osvojiti 2.000 eura, nagradu sponzora Epson i Maistra te samostalnu izložbu na festivalu Rovinj Photodays 2023. Svečana dodjela nagrada i proglašenje najavljeni su za subotu, 7. svibnja u Island Hotelu Istra.


Izložba prošlogodišnje pobjednice Grand Prixa Rovinj Photodaysa Zuzane Pustaiove »One Day Every Day« bit će otvorena u CVU-u Batana, u petak u 13.45 sati, dok će u galeriji Lungomare Plaza isto u petak u 15.30 biti otvorena izložba »Velikani hrvatske fotografije 50-ih« s umjetničkim fotografijama nastalim 1950-ih, s tematikom života hrvatskoga Jadrana. Gostujuća izložba partnera festivala OMNE Fest iz Italije »U potrazi za ljepotom. Arhitekture, tijela, krajolici« bit će otvorena u Zajednici Talijana Grada Rovinja, 6. svibnja u 14.30.


Također, najavljeno je i predavanje i radionice. Predavanje o autorskom pravu u fotografiji održat će Saša Poldan i Valentina Vižintin u Domu Kulture Rovinj 7. svibnja u 13 sati, između ostalog, s osvrtom na najbitnije promjene koje je donio novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima. Danijel Berković održat će radionicu »Arhitektura – dizajn – svjetlo«, za koju su prijave završene, a na kojoj će polaznici uz svoju fotoopremu moći isprobati i fotoaparat Phase One, najskuplji fotoaparat na svijetu. Prve večeri festivala u Island Hotelu Istra u 21.30 Damir Halilić Hal održat će koncert »Moć gitare«.




– Photodaysi u Rovinju istinski slave fotografiju i sve njezine sudionike: akademsku zajednicu, fotoreportere, fotoklubove, Hrvatski fotosavez te sve ljubitelje fotografije koje pozivamo na veliku zabavu, poručuju iz Rovinj Photodaysa.