Gradska galerija Fonticus

Riječki umjetnik Željko Jančić Zec izlaže u Grožnjanu

Kim Cuculić

Naglašene su oči koje kao da se zgražaju, ali te oči, osim što žele vidjeti, žele i da se vidi njih. Cijelo lice, cijela grimasa, izraz je koji želi da dođe do izražaja, da komunicira s ljudima, kako bi dali neku poruku koja je svima nama potrebna u ovom trenutku u pozitivnom smislu«, rekao je umjetnik.GROŽNJAN – U Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu otvorena je izložba riječkog umjetnika Željka Jančića Zeca pod nazivom »Kaleidoskop stanja«. Kustos izložbe je Eugen Borkovsky. Željko Jančić kazao je da je početkom 2018. godine krenuo s ovim ciklusom, odnosno projektom naziva »People/Ljudi«.


– Jako puno radova je nastalo u zadnje tri godine, a ovo su radovi koji su prvi put prikazani u galeriji te unutar njih postoji nekoliko serija koje predstavljaju različite faze. Mogu se protumačiti kao moja unutarnja stanja, ali i kao refleksija na sva događanja i teške situacije u svijetu koje su se u ovom periodu dešavale. Radi se o mom emotivnom doživljaju, emotivnim trenucima koji su nekako nagovijestili svjetsku krizu, pandemiju, a nažalost i ovaj rat koji se sad događa.


Naglašene su oči koje kao da se zgražaju, ali te oči, osim što žele vidjeti, žele i da se vidi njih. Cijelo lice, cijela grimasa, izraz je koji želi da dođe do izražaja, da komunicira s ljudima, kako bi dali neku poruku koja je svima nama potrebna u ovom trenutku u pozitivnom smislu«, rekao je umjetnik.