Za djecu najmlađe dobi

Premijera predstave “Nula” Marije Maksimović: Populariziranje matematike i znanosti kroz formu lutkarskih predstava

Katarina Bošnjak

Foto: PR

Foto: PR

Priča je to o jednom posebnom broju koji traži svoje mjesto pod suncem



Nakon uspješne predstave »Male tajne profesorice Šifrice«, Marija Maksimović, docentica na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci, nastavlja popularizirati matematiku i znanost općenito kroz formu lutkarskih predstava za djecu najmlađe dobi, a sada je njezina nova predstava »Nula« postala posebno popularna. »Nula« je već imala tri popunjene izvedbe, a s obzirom na to da se tražila karta više, organiziran je još jedan termin.


Premijera »Nule« bit će održana u četvrtak 11. studenoga u 18 sati u prostoriji 027 Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci na adresi Radmile Matejčić 2. Već idući dan slijedi izvedba u Brodu na Kupi u suorganizaciji Prirodoslovnog muzeja te izvedba u Osnovnoj školi »Nikola Tesla« u Rijeci.


Priča je to o jednom posebnom broju koji traži svoje mjesto pod suncem, kreirana s ciljem poticanja ljubavi i interesa prema matematici među najmlađima te destigmatizacije matematike i same znanosti kao nepotrebne i neprimjenjive u svakodnevnom životu. Namijenjena je djeci od 5 do 10 godina, no u njoj uživa i starija publika. Uz predstavu, projektni tim je kreirao i web stranicu s uzbudljivim pričama o tajnama i šiframa, kao i različite kvizove koji su dostupni cijelu godinu na profesoricasifrica.com.hr. Osim što je kreatorica, Marija Maksimović također je i izvođačica, a za lutke i scenografiju zaslužan je Igor Malnar. Predstava se odigrava zahvaljujući podršci Odjela za kulturu Grada Rijeke.