27. izdanje

Predstava “U agoniji” otvara riječke Male scene: Kultni festival vraća se nakon dvije godine

Kim Cuculić

Nina Violić i Livio Badurina u predstavi »U agoniji« / HNK Zagreb

Nina Violić i Livio Badurina u predstavi »U agoniji« / HNK Zagreb

Na programu je devet predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije te Bosne i Hercegovine



RIJEKA – Nakon dviju godina pauze, nastavlja se Međunarodni festival malih scena u Rijeci, koji će trajati od 3. do 9. svibnja. U sklopu 27. izdanja na pozornicama HKD-a na Sušaku, HNK-a Ivana pl. Zajca i u Dram(m)a centru »Zajc« na Delti bit će odigrano devet predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Kako je najavio izbornik i producent MFMS-a Jasen Boko, u svojoj povratničkoj sezoni Međunarodni festival malih scena vraća se svojim korijenima: intimnoj, komornoj drami, koja ne rješava velike probleme i teme svijeta, već ulazi u srž temeljne socijalne forme – obitelji.


Nesretne obitelji


– Ma koliko se pričalo o povratku »temeljnim obiteljskim vrijednostima«, ovogodišnji Festival bavi se uglavnom disfunkcionalnim obiteljima, ljudima koji bi trebali biti bliski, ali čiji je svijet naseljen demonima preljuba, prijevare, odsutnih očeva, potrage za smislom… Stoga ovogodišnji Festival donosi široki dijapazon različitih oblika nesretnih obitelji. Ali, sve te predstave o duboko intimnim, obiteljskim dramama, o ljudima koji pate i stradaju u raljama obitelji na različite načine, imaju zajednički nazivnik: glumačko umijeće… Jedno je sasvim sigurno: ni ovogodišnji Festival, svojim izborom i snažnim umjetničkim prisustvom, neće odustati od dramskog propitivanja svoga okruženja, a s nekima od glumaca i redatelja Rijeka će se susresti prvi put, ističe Boko, dodajući da je ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno upravo glumcu koji je i stvorio ovaj Festival: Nenadu Šegviću, osnivaču MFMS-a, pa je sasvim razumljivo da ovaj umjetnički odabir počiva na glumačkoj umjetnosti.


Na programu je i “Sjećaš li se Dolly Bell?”


Izložba kazališnih plakata


Festival će u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku 3. svibnja u 19.30 sati otvoriti predstava »U agoniji« Miroslava Krleže u izvođenju zagrebačkog HNK-a, a publika će kroz nekoliko dana trajanja festivala moći pogledati i »Enigmatske varijacije« u izvedbi ansambla Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca, predstavu »Klinac« Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja, »Disanje« Zagrebačkog kazališta mladih i PlayDrame iz Splita, »Hotel Zagorje« zagrebačkog kazališta »Gavella«, predstavu »Obitelj« u izvedbi glumaca HNK-a Split, predstavu »Moj muž« u izvođenju glumaca Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda te naslov »64« beogradskog Ateljea 212, dok će festival zatvoriti »Sjećaš li se Dolly Bell?« sarajevskog Kamernog teatra 55.




U pratećem programu festivala u Galeriji Kortil bit će otvorena izložba kazališnih plakata Predraga Spasojevića, a nakon predstava bit će održani okrugli stolovi na kojima će publika imati prilike čuti još nešto više o samim predstavama. Više na www.theatrefestival-rijeka.org.


Članovi žirija

Članovi stručnog festivalskog žirija su: Marina Pejnović, redateljica iz Zagreba; Željko Hubač, dramaturg iz Beograda i Helena Buljan, dramska glumica iz Zagreba. Članovi žirija medijskog pokrovitelja za nagradu »Mediteran« Novog lista su Kim Cuculić, Ivana Kocijan i Davor Mandić.