Popularizacija

Predstava “Nula” Marije Maksimović premijerno izvedena na Odjelu za matematiku

Katarina Bošnjak

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Edukativna priča koja popularizira matematiku



Kreatorica uspješne predstave »Male tajne profesorice Šifrice« nastavlja popularizirati matematiku i znanost općenito kroz formu lutkarskih predstava za najmlađe s novom predstavom »Nula«, koja je premijerno izvedena na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci.



Docentica na Odjelu za matematiku Marija Maksimović kreirala je predstavu kako bi potaknula ljubav i interes prema matematici među djecom najmlađe dobi, no također i s ciljem destigmatizacije matematike i same znanosti kao nepotrebne i neprimjenjive u svakodnevnom životu.





Premijerna izvedba, koju je iščekivalo mnoštvo mališana, već je djelomično uspjela u svome cilju, razveseljavajući najmlađe autorskim pjesmama o brojevima.



Predstava počinje dijalogom nezrelih šljiva koje vise na stablu i planiraju bijeg i odlazak u Džemograd.


Glavni lik predstave, Nula, uporno kroz pjesmu i interakciju s prijateljima šljivama pokušava naći svoje mjesto pod suncem. Nula je nekad bio poznat kao »šljivusan brojač«, no poslije odaje da ne zna tko je, no zna da voli brojiti i računati.



Ova edukativna priča uči nas o prihvaćanju drugih i sebe, a sve kroz zanimljive dijaloge, pjesmu i radost nadomak zamišljenog Džemograda. Iako je namijenjena djeci od 5 do 10 godina, u predstavi itekako može uživati i starija publika.



Osim brojenja kroz pjesmu i učenja o prijateljstvu, razlog zašto je predstava odlična za mlađu djecu jest i njezino trajanje koje je dovoljno dugo da dijete uživa i nešto nauči a da ne izgubi interes.


Kreatorica i izvođačica Marija Maksimović glas je svih uloga, usput izvodeći i pozadinske zvukove te pjevajući.



Predstava također na momente vraća u realnost trenutnog pandemijskog doba u kojem živimo, referirajući se na distancu »između šljiva« na šaljiv i humorističan način.


Za sve one koji nisu uspjeli ugrabiti brzo podijeljene ulaznice za predstavu, projektni tim kreirao je i interaktivnu internetsku stranicu. Za lutke i scenografiju zaslužan je Igor Malnar.