Prvi nacionalni model

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja zaključio EU-projekt “Muzej budućnosti”

Davor Mandić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja održao je putem Zoom aplikacije okrugli stol »Usmjeri kulturu«, čime je završeno provođenje dvogodišnjeg projekta Europskog socijalnog fonda



Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka održao je putem Zoom aplikacije okrugli stol »Usmjeri kulturu«, čime je završeno provođenje dvogodišnjeg projekta Europskog socijalnog fonda »Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja«, javljaju iz te riječke kulturne ustanove, uz napomenu da je Muzej osnovao Građansko muzejsko vijeće te time implementirao prvi nacionalni model sudioničkog upravljanja u muzejima.


Prema navodima iz Muzeja, Vana Gović uvodno je podsjetila da je Muzej osnovao GMV u suradnji s petero partnerskih organizacija civilnog društva: Maticom umirovljenika Rijeka, Udrugom slijepih PGŽ-a, Kreativnim kolektivom Kombinat, Udrugom Žmergo te Centrom za poticanje darovitosti Rijeka.


– Sastavljeno od organizacija civilnog društva s mandatnim razdobljem od tri godine, Građansko muzejsko vijeće svojim će radom pridonositi demokratizaciji i otvaranju muzeja prema zajednici te poticanju građana na uključivanje, predlaganje, osmišljavanje i provedbu muzejskih programa u skladu s interesima i potrebama lokalne zajednice.




Kao dodatne vrijednosti projekta Vana Gović ističe ukupno 250-ero polaznika, iz naše i susjednih županija, koji su prošli edukativne programe i time osvijestili dobrobiti sudioničkog upravljanja u kulturi te unaprijedili svoje kapacitete za njegovo provođenje. Istaknula je i brojne programske aktivnosti ostvarene kroz projekt, poput izložbe »Nevidljive granice«, koju su kurirali članovi 1. saziva GMV-a te osnivanja prve Civilne muzejske zbirke, čije predmete, putem digitalne platforme, odabiru sami građani – kaže se u priopćenju.


Okrugli stol, kažu u Muzeju, iskorišten je i za rastanak sa starim organizacijama-članicama, partnerima na projektu »Muzej budućnosti« te za prvo javno predstavljanje organizacija-članica 2. saziva Građanskog muzejskog vijeća. Među sedam prijava pristiglih na Javni poziv, stare su članice odabrale četiri nove udruge.


Odabrana je Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udruga u kulturi »Stol« Kraljevica, Udruga za pomoć ovisnicima »Vida« Rijeka, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata »Ajkula« te Kreativni kolektiv Kombinat kao reizabrana članica.


Udruga za pomoć ovisnicima »Vida« svoja je očekivanja u radu GMV-a sažela riječima: »Želimo muzej koji bi posjetili i naši korisnici te koji bi ih objeručke prihvatio. Za nas, to je važan dio demokratizacije – ulazak u jednu stamenu strukturu poput muzeja, koja je upravo suprotna vrlo krhkim, senzibilnim i socijalno isključenim ljudima s kojima radimo.«