SVE JE SPREMNO

Počinje Motovunski filmski festival: Na programu puno nagrađenih filmova s velikih festivala

Hina

Foto SAMIR CERIC KOVACEVIC

Foto SAMIR CERIC KOVACEVIC

Jedan od atraktivnijih filmova u programu je »Sveti pauk« iranskog redatelja Alija Abbasija, napeti krimić koji prati novinarku u istrazi ubojstva serijskog ubojice.MOTOVUN – Velika motovunska platna spremna su za još jedno filmsko slavlje – Motovun Film Festival od utorka, 26. srpnja do subote, 30. srpnja 24. put donosi najbolje nezavisne filmove iz svih krajeva svijeta, navode organizatori festivala.


Festivalski selektori posebno su ponosni na ovogodišnji program prepun nagrađenih filmova na najvažnijim svjetskim smotrama.


Program otvara »Put pod noge«, dugometražni prvijenac iranskog redatelja Panaha Panahija, nagrađen na uglednim festivalima, koji će, kako javljaju iz Motovun Film Festivala, »donijeti veseli odmak od svakodnevice u aktualnim zahtjevnim vremenima, a upravo to je cilj ovogodišnjeg motovunskog izdanja uz progovaranje o teškim temama«.
Jedan od atraktivnijih filmova u programu je »Sveti pauk« iranskog redatelja Alija Abbasija, napeti krimić koji prati novinarku u istrazi ubojstva serijskog ubojice, a Amir Ibrahimi za tu je ulogu ovjenčana u Cannesu nagradom za najbolje glumačko ostvarenje. S nagradom publike na Sundanceu dolazi finski film »Cure, cure, cure« o trima djevojkama kojima se nakon upoznavanja svjetovi okrenu naglavce.


Među stotinjak filmova u ovogodišnjem programu je i špijunski triler »Dječak s neba« redatelja Tarika Saleha, nagrađen za najbolji scenarij u Cannesu. Tu je i film s nagradom za najbolji debitantski film u canneskom programu Izvjestan pogled – »Ratni konj« redateljica Gine Gammel i Riley Keough, najstarije unuke Elvisa Presleyja. U fokusu su isprepletene sudbine dvojice mladih pripadnika plemena Lakota, a impresivne uloge ostvarili su neprofesionalni glumci, pripadnici spomenutog plemena.


Cijenjeni njemački redatelj Andreas Dresen donosi istinitu priču o majci koja je izbavila sina iz Guantanama. Film »Kurnaz protiv Busha« ovjenčan je na Berlinaleu nagradama za najbolju glavnu ulogu i scenarij. Sa Srebrnim medvjedom za režiju s istog festivala dolazi »Dragulj u odjeći«, meksički film o borbi tri žene protiv kriminalnog kartela.


Prvi put u programu je i film redatelja koji je na ratištu – »Nosorog« Olega Sencova, koji se bori na strani ukrajinske vojske.


U Motovun stižu i dva filma s nagradama ovogodišnjega Pula Film Festivala. Film »Nosila je rubac črleni« ovogodišnjeg člana motovunskog žirija Gorana Dukića osvojio je nagradu publike te Zlatnu arenu za epizodnu mušku ulogu (Ljubo Zečević), a »Glava velike ribe« redatelja Arsena Oremovića stiže s priznanjem za najbolju glumicu Lani Barić, koja će se predstaviti i kao redateljica svojega kratkometražnog prvijenca »Snjeguljica«.


U programu su još 24 kratkometražna filma, od kojih oni europski konkuriraju i za Europsku filmsku nagradu.


Počasnu nagradu Maverick Motovuna ove godine dobit će beogradski redatelj Goran Marković, čiji su hitovi »Nacionalna klasa« i »Majstori, majstori« u ovogodišnjem popratnom programu. Priznanje za više od pola stoljeća djelovanja primit će ugledni asistent kamere Ranko Mitić, koji je snimio više od 300 filmova, a motovunskoj će publici biti predstavljen kultni kratki dokumentarac »Mala seoska priredba«.


Zemlja partner ovogodišnjega festivala je Švedska. Uz prikaz suvremenih ostvarenja trenutačno najuzbudljivije europske kinematografije, bit će to prilika i za otkrivanje dragulja iz švedske filmske riznice.