Kultivacija

PIŠE KIM CUCULIĆ Kultura u predizbornom derneku

Kim Cuculić

Rijeka - EPK / Snimio Vedran KARUZA

Rijeka - EPK / Snimio Vedran KARUZA

Umjesto da su u prvom planu sjajne izložbe, koncerti, predstave (što će nadamo se biti)..., fokus javnosti je na smjenama u vodstvu EPK-a



Kad je riječ o kulturi, buran je tjedan za nama. Inače vijesti iz kulture često nisu udarne na naslovnicama dnevnih novina, niti na portalima skupljaju najviše lajkova. U posljednje vrijeme Rijeka-Europska prijestolnica kulture ipak postaje jedna od glavnih vijesti, ali uglavnom ne zbog programa već radi netransparentnosti poslovanja i dubioznih angažmana.


Umjesto da su u prvom planu sjajne izložbe, koncerti, predstave (što će nadamo se biti)…, fokus javnosti je na smjenama u vodstvu EPK-a.


Već dugo prozivana direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić razriješena s te funkcije na vlastiti zahtjev, a nova direktorica je Irena Kregar Šegota koja preuzima ovaj projekt nakon što je pogođen pandemijom koronavirusa i drugim nedaćama.




Jasno je da projekt Rijeka-EPK neće moći biti realiziran u predviđenom opsegu niti se mogu očekivati brojni turisti koji će radi njega pohrliti u Rijeku, no pokušat će se spasiti što se spasiti može. Riječani su pozvani da iz svojih ladica opet izvade zastavice EPK-a. A ovaj veliki europski projekt u kulturi postao je i predmet predizborne kampanje i političkih prepucavanja.


Zapravo, sve je već počelo na samom otvorenju manifestacije, koje je od strane desnijih krugova prozvano »kriptokomunističkim«, dok se baš nije svidjelo ni nekim ljevičarima kojima se nije dopao tretman radništva i rada.


Na to kontroverzno otvorenje EPK-a, koje će ostati upamćeno i po masnim honorarima njegovim osmišljavateljima i realizatorima, proteklih nas je dana podsjetio Miroslav Škoro koji je u sklopu predizborne kampanje posjetio Rijeku, prošetao Korzom i izjavio da je otvaranje Europske prijestolnice kulture bilo komunistički dernek koji je financiralo Ministarstvo kulture.


Time je neizravno prozvan i HDZ, a koji dan prije premijer Plenković izjavio je nešto u stilu da se sumnjive radnje u SDP-ovom EPK-u moraju mjeriti istim aršinom kao i one u koje je upletena njegova stranka.


Onda je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odgovorila Škori, podsjećajući ga da je osamdesetih godina bio predsjednik Komisije za kulturu Općinskog komiteta omladine u Osijeku, kad su se političari »doista bavili osmišljavanjem, a vjerojatno i cenzuriranjem programa pojedinih kulturnih manifestacija«. Obuljen je ponovila kako se u demokratskoj državi ministri kulture ne bave odlučivanjem o tome tko će izvoditi kakvu predstavu, tiskati knjigu ili snimati film, već o tome odlučuju umjetnički voditelji ili neovisna vijeća i povjerenstva na koja ministri ne mogu i ne trebaju imati utjecaj.



Kultura se tako po potrebi izvlači u političke svrhe, ali se u programima naših stranaka minimalno ili nikako ne spominje. Ni obrazovanje nije na istaknutom mjestu. Predizborni programi uglavnom se kopipejstaju, prepuni su floskula i nerealnih obećanja. Dok se u nekim drugim prilikama voli isticati da je kultura bitna odrednica nacionalnog identiteta, u praksi se ne može maknuti s onih 0 zarez nešto u državnom proračunu, a pandemija je sada dodatno naštetila kulturnom sektoru i pokušavaju se naći načini za njegovo preživljavanje.


O kulturi se uoči izbora ne raspravlja, ona je kao i uvijek »zadnja rupa na svirali« i ako treba rezati ona će prva biti srezana. No na temelju visokih honorara u EPK-u i namještanjima koja su sada predmet policijske istrage, takozvani običan puk stekao je dojam da u kulturi zapravo ima para i da su tu moguće razne muljaže.


A da je situacija normalna možda bi se o kulturi govorilo u nekom drugačijem kontekstu pa bi anketa »Pet (pred) izbornih pitanja u kulturi« koju je objavio Teatar.hr imala smisla. A neka od pitanja su: Koji je minimalni udio kulture u proračunu RH na koji pristajete?; Što je za vas kultura i temeljem kojih kriterija mislite odlučivati o njoj?; Koji je najvažniji projekt vaše politike u kulturi?; Javni – nezavisni sektor? Tko je vaš kandidat za ministra/ministricu kulture? Teatar.hr osvrće se i na izborni program u kulturi HDZ-a, koji stavlja naglasak na videoigre, izgradnju filmskog studija i digitalizaciju, dok u programu Restart koalicije kultura jedva da se i spominje.